Verbazing

Verbazing
Op radio en tv, maar ook in kranten en tijdschriften wordt elkaar jaar in deze tijd gesproken over het Nederlandse erfgoed en de typisch Nederlandse cultuur. Tradities en rituelen maken samen onze maatschappij. Maar de moderne communicatiemiddelen veranderen ons ook. Telkens als ik hoor over Nederlandse gemeenschappen elders op de wereld, Canada, Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland hoor ik over sterk verouderde en vereenvoudigde tradities.
In Nederland zijn wij verder gegaan, waar de gemeenschappen overzee vasthouden aan voorbije tijden. Bij de Eerste generatie Nieuwe Nederlanders merk ik ook zo’n proces. De jongeren van Nederland zijn anders. Het goede van de moderne tijd en de beste dingen van ouders en grootouders wordt door hun opgenomen in hun Leven van Nu. Een discussie over de afschaffing van het fenomeen Zwarte Piet heeft niets te maken met het verdwijnen van het Sinterklaasfeest.
Praten over Racisme moet nu kunnen. Doorgaan met het gezellig, vrolijk familiefeest kan ook zonder racistische en verouderde, misplaatste gewoontes. Antropologisch onderzoek door Deense en Duitse wetenschappers en reacties van bijvoorbeeld Canadezen, Amerikanen, Australiërs geven aan dat het anders kan. Sinterklaas heeft een rijke en mooie geschiedenis.
Zwarte Piet is hier een kleine zwarte bladzijde in.
Zonder deze schandvlek kan iedereen met opgeheven hoofd trots een geweldig Nederlands feest vieren.
Mag ik iedereen dit weekend en op 5 of 6 december heel veel plezier en gezelligheid toewensen!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.