Verrot lekker

Bacteriën en schimmels hebben voor sommige mensen een slechte naam! Alles moet schoner en hygiënisch. Zelf heb ik het idee dat regelmatig de handen wassen voldoende is. Maar met speciale schoonmaakdoekjes en schoonmaakmiddelen blijven velen de hele dag in de weer.

Vanwege mijn ziekelijke lijf hebben mijn ouders vroeger allerlei maatregelen genomen om ziektekiemen uit mijn buurt te houden. Of het geholpen heeft weet ik niet. Ook de antibiotica en hormoonpreparaten die ik voorgeschreven kreeg zouden bij een dopingcontrole grote problemen veroorzaken. Alles werd er aangedaan om bacteriën en schimmels bij mij vandaan te houden.

Antibiotica en hormonen gebruik ik niet meer. Maar in en bij mijn eten zoek ik steeds meer de bacteriën en schimmels op!

Dat koffie en thee uit gefermenteerde bonen of blaadjes bestaan weet niet iedereen. Dat fermenteren een mooie naam voor een rottingsproces weten ook maar weinig mensen. De zuivelindustrie is druk met het aanprijzen van speciale gezonde melkzuurbacteriën. Yoghurt, kaas en karnemelk zijn allemaal gefermenteerde melkproducten.

Van Christian Weij kreeg ik een gesigneerd boek. Verrot lekker ( ISBN 9789461561787 ) Bertram+de Leeuw Uitgevers

Helder en overzichtelijk wordt het fermenteren van Groente, Fruit, Kruiden en Specerijen, Noten, Zaden en Peulvruchten, Zuivel, Vlees, Vis en Eieren uitgelegd. Na het lezen van dit boek zal niemand meer angsten hebben voor bedorven eten! Gefermenteerd eten is lekker en gezond. Met het zelf maken blijkt ook opeens dat alle toevoegingen en E-nummers overbodig zijn in ons eten. Bacteriën en schimmels kunnen ons eten lekkerder, gezonder en langer houdbaar maken.

Ik wens iedereen Smakelijk eten met het boek Verrot lekker!

http://verrotlekker.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Verrot lekker

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja al die processen , zeker in de zuivel , zijn mij als ex vee verzorger wel bekend
  en ik loop ook niet de hele dag met doekjes alles af te nemen 🙂
  het schijnt zelfs iets te bestaan als smetvrees , moet er niet aan denken , dan heb je toch geen leven meer
  ik pak nog een bakkie leut

  koffie groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Aad Verbaast zegt:

  Ons lijf zit barstensvol bacteriën. We zijn dan ook de hele dag flink aan het fermenteren. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Bas zegt:

  Mijn Opa vroeger op de vaart wist dit al, maar jammer genoeg zaten of onze oren dicht of wij vonden het maar niks, maar Opa was zo gek nog niet,jammer dat hij ons denken van nu niet meer kan horen.

  Geliked door 1 persoon

 4. ja Rob
  het is ff anders dan anders
  zolang je maar wat slaap krijgt

  balkon groet

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Vooral sommige E-nummers wekken bij mij allergische reacties op. Vooral de E621.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Zal een klikken maar dat schimmels ook lekker kunnen zijn wist ik al 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha, die titel alleen al! Ik dacht daar komt ie weer met allerlei enge dingen die je moet eten omdat ze zo gezond zijn ;-).
  Maar het valt dit keer mee! Leuk logje!
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 8. bittytje zegt:

  Het is me bekend maar toch moet er niet te gemakkelijk over worden gedacht. Fermenteren is niet hetzelfde als de etenswaren laten bederven.
  Sommige mensen halen een paar dingen door elkaar, ze zeggen dat houdbaarheidsdata flauwe kul zijn, ze doen alsof ze vroeger heel vaak te oud voedsel aten en daar sterk en gezond bij bleven.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dick zegt:

  Een vrij bekende die veel Indonesische gerechten hun typische smaak verleent is de ‘trassi’.
  Gewoon verrotte garnalen, maar het maakt het eten o zo lekker!
  Hetzelfde geldt voor een aantal natuurlijke smaakversterkers.

  Geliked door 1 persoon

 10. kliefje zegt:

  Ik ben er niet zo moeilijk in/mee. Niet met gefermenteerd, niet met dingen die zogenaamd niet meer kunnen vanwege een datum. En blauwschimmelkaas? I love it!

  Geliked door 1 persoon

 11. zeezicht zegt:

  Mijn koffie zal nooit meer hetzelfde zijn, nadat ik dit gelezen heb! So what! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. bloggersterk zegt:

  Het fermenteren op zich is me bekend, denk ik aan zwarte knoflook bijvoorbeeld. Maar dat daar bacteriën bij komen kijken heb ik me nooit zo gerealiseerd. Ben voor bacteriën ook nooit zo bang geweest, bewust niet: want als je die niet binnen krijgt kun je ook geen resistentie opbouwen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Patty zegt:

  Hier nog iemand die zich in het fermenteren aan het verdiepen is. Dat boek komt op mn lijstje; bedankt voor de tip 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. staartje zegt:

  Wat een herlijke titel weer. Herlijk hoe mesen met taal kunnen spelen. Ik ben dol op gefermenteerd drankjes zoals kombucha en bionade. Onze visie op antibiotica is aan het veranderen. Veel mensen zijn nu wel erg hygienissch. Zo ben ik niet opgegroeid en zelf ook niet zo. Ik verbaas me soms over hoe ver we doorslaan. In mijn kindertijd strooide Piet gewoon en raapte je de snoepjes op van de straat/grond. Schijnt nu dodelijk te zijn. strooit /gooit Piet inmiddels met verpakte zuurtjes. Voor vandaag: eet/drink iets lekkers

  Geliked door 1 persoon

 15. meninggever zegt:

  Toch kan je van bepaalde etenswaar die bedorven is geraakt onderweg aardig ziek worden. Ik herinner mij een garnalencocktail in Praag die me dagen later nog in beweging hield….Niet alles is goed voor je lijf. Laten we wel zijn, paddestoelen kennen ook zo hun erg giftige varianten. Toch zijn het doodnormale schimmels in zwamvorm….

  Geliked door 1 persoon

 16. cat zegt:

  Fermented food is good for you … I pickle my vegetables … there is loads of easy recipes on that topic on utube … as for milk products I’m out of the game as i get ill from them … but … smiles … I can tolerate kefir very well … as for hand hygiene … I wash and moisturise a lot at work … in fact, when I make my last round at 0600hrs, I wipe down all door handles with hydrogen peroxide … and … voila! … i’m happy to say, that we didn’t have an outbreak of stomach flu on our unit in years now … be well, my friend, eh? Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

 17. Mack zegt:

  Karnemelk, ik drink het elke dag. Rot is gezond kennelijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.