Probiotica versus antibiotica

In mijn jeugd heb ik regelmatig een antibiotica kuur gekregen. Of ik daar echt beter van ben geworden weet ik niet. Ik kan mij een zeer verontruste internist herinneren. Een griep zat mij vervelend dwars. In combinatie met mijn astma toch vervelend. De voorgeschreven antibiotica kuur ben ik dan ook maar gaan slikken. Bij een tussentijdse controle gaf ik aan dat ik mij een stuk beter voelde. Waarop de internist bekende dat ik dit volledig aan mij zelf had te danken. Volgens de laboratorium uitslag werkt de voorgeschreven kuur niet tegen de ziektekiemen in mijn lijf.

Hoewel dit een eenmalige herinnering is begrijp ik met de wetenschap van nu dat de veelvuldig voorgeschreven antibiotica nu niet meer geadviseerd worden. Om even een zijpaadje te bewandelen; de hoeveelheid antibiotica in de vleesindustrie is een van de redenen waarom ik geen vlees meer wil eten. Het ontstaan en de verspreiding van de MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) wordt door een aantal wetenschappers ook gekoppeld aan de vleesindustrie. Deze bacterie is nu ongevoelig (resistent) voor de meeste, gangbare antibiotica.

Naast het risico op resistente bacteriën schrijven steeds meer wetenschappers over het vernietigen van nuttige microbiotica in ons lichaam door antibiotica. De hoeveelheid microbiotica in ons lichaam komt overeen met anderhalve kilo. Ik hoor nu al mensen op dieet zich afvragen of dit nu wel of niet bij hun gewicht hoort. In aantallen zijn er 10 keer zoveel microbiotica cellen dan menselijke lichaamscellen in ons lijf. Of wij daarmee in dienst zijn van de microbiotica is een mooie filosofische vraag. Zorgen wij voor het voedsel, vermeerdering en het vervoer van deze microbiotica? Zijn wij maar onderschikt en worden wij zelfs gestuurd en bestuurd door deze microbiotica?

In ieder geval heeft de voedingsindustrie deze microbiotica ontdekt. Veel producten worden aangeprezen met de toegevoegde microbiotica. Of er worden speciale preparaten aangeboden met probiotica. De gezondheidsclaims van de voedingsindustrie moeten nu steeds bedekter geformuleerd worden. Voedingsmiddelen mogen niet als geneesmiddelen gepresenteerd worden. Maar met nieuwe en betere onderzoeken zijn een aantal fabrikanten druk bezig om hun gezondheidsclaims alsnog te bewijzen.

Mag ik het simpel houden? Minder snel antibiotica en dagelijks meer gezond voedsel zal iedereen goed doen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, Onderwijs en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Probiotica versus antibiotica

 1. Suskeblogt zegt:

  en niet te vergeten rusten indien nodig. We willen niet meer bed houden als we ziek zijn en dus zijn alle middelen goed om zo vlug mogelijk terug aan de slag te gaan.

  Geliked door 2 people

 2. staartje zegt:

  Gewoon eten wat er groeit. Weg ( zo min mogelijk) met bewerkt voedsel

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij ons in Vlaanderen loopt al jaren een campagne van de overheid om het overgebruik van antibiotica af te remmen. Zelf neem ik het uiterst zelden, wat dan wel betekend dat, als het eens écht nodig is (zoals vorig jaar bij mijn longontsteking), het ook daadwerkelijk helpt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Moniek Baars zegt:

  Wat zijn we toch naar bezig met alle vuiligheid die we zomaar toestaan of waar we onze ogen makkelijk voor kunnen sluiten. Ben benieuwd wanneer ik de mijne eens ga openen.
  Toch een fijne zomer Rob!

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Alles zelf klaar maken en een gezonde levensstijl doen wonderen. Dagelijks verse Yoghurt en een glas Karnemelk doen een mens goed. Daar zitten m.i. genoeg natuurlijke probiotica in.

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  jij sombert wat over de komende regenachtige dagen las ik bij mij , ja dat mag 🙂
  wat ik hier allemaal lees maakt ons allen nog veel somberder

  waterig zonnetje groet

  Like

 7. Patty zegt:

  Ik ben er ondertussen steeds meer van overtuigd, dat als je zo natuurlijk mogelijk eet, je geen antibiotica en/of probiotica nodig hebt. Een boek dat ik aan het lezen ben en wat ik nu al echt een aanrader vind; Eat the Yolks van Liz Wolfe.
  Misschien wat voor de regenachtige dagen 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Mijn laatste kuurtje was zo’n 26 jaar geleden.

  Geliked door 1 persoon

 9. lummel zegt:

  Helemaal mee édens Rob. Ik eet zo min mogelijk spullen uit de voedings industrie. In Frankrijk is het kopen bij de producenten zelf heel gemakkelijk. Via internet kan je alles direct bestellen. Daarna zelf halen of laten brengen. Lekkerder, goedkoper en gezonderder

  Geliked door 1 persoon

 10. lummel zegt:

  Het lukt me maar niet om te reageren.

  Like

 11. lummel zegt:

  In Frakrijk gebruik ik vaak de ‘korte keten’ voedsel direct van de boer via internet.

  Geliked door 1 persoon

 12. Zilvertje zegt:

  Ik zal nooit vergeten dat ik in het ziekenhuis lag voor mijn eerste kindje, in het jaar 1980 was het een zeer hete zomer, in elk geval dat moment dat ik vier weken in het ziekenhuis lag, mijn moeder had een fles limonade voor me mee, zo een fles die er uitziet als een fles terpentine. er stond op, zonder kleurstoffen! Er ging een schok door me heen. Had ik dan al die jaren ervoor water met verf gedronken? Dat was voor mij het begin van de zoektocht naar schoon eten en drinken.

  Ik heb een huisarts die is vroeger heel dik geweest, nu is het een mooie slanke jonge man. Hij is ook een mens van terug naar de basis. De fabrikanten/boeren van wat dan ook ( wat we in de mond stoppen ) zijn te hebberig geworden en daar lijdt mens en dier onder.

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Zo Rob met die laatste zin kan ik het helemaal eens zijn…
  Had gelukkig een moeder die anti pillen was en alleen als het echt nodig was
  Groetjes en geniet je zondag

  Geliked door 1 persoon

 14. Mee eens hoor Rob, teveel van die rommel is echt niet goed voor een mens. Gelukkig gaan ze hier echt wel wat bewuster om met geven van een antibiotica kuur. Vaak kwam ik hoestend terug van GC in het voorjaar. Al een paar keer bronchitis gehad. Een paar jaar geleden dacht ik na 4 weken daar en 2 weken hier hoesten, toch maar eens naar de dokter. Toen vertelde ze dat ze geen antibiotica wilde geven want dat het echt vanzelf over zou moeten gaan. En.. of ik mee wilde doen aan een ‘hoestonderzoek’ van de Universiteit van Maastricht. Ik kreeg een vragenlijst mee, moest elke dag antwoord geven op die vragen. Na 3 weken was het over… Helaas heb ik nooit gehoord wat dat onderzoek heeft opgeleverd.
  In Spanje (GC in ieder geval) worden er om de haverklap antibioticakuren voorgeschreven. Mijn kleindochters hebben er in hun korte leventje al zoveel gehad, best eng eigenlijk. Gelukkig zijn ze tegenwoordig wat sterker qua gezondheid en gebeurt het nog maar heel zelden.
  Interessant logje!
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 15. Gelukkig mag ik niet klagen met mijn gezondheid (behalve ouderdomspijntjes 🙂 ) Ik eet nog wel vlees maar met mate en alleen biologisch. Je kan de wereld toch niet veranderen, vind het al moeilijk om bij mezelf te beginnen, maar het begin is er 😀

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Je moet wel erg ziek zijn wil men hier op het gezondheidscentrum iets van antibiotica voorschrijven. Terughoudendheid is de boodschap geworden. Het middel erger dan de kwaal? Is maar zeer de vraag. Onlangs nog was er een onderzoek over biologische producten. Bleken aardig wat verkeerde stoffen in te zitten. Dus als je zou gaan voor een vleesloos dieet en ook nog eens ‘oergroenten’ op tafel wilt zetten, moet je wel weten wat je koopt. Overal zitten verkeerde dingen in, op of aan. En die spoel je echt niet meer onder de kraan weg. Kortom, wij mensen hebben ons zelf geperfectioneerd, we leven langer dan ooit in de geschiedenis vertoond, maar soms komt er iets voorbij dat ons allen bedreigd. Vaak vanuit Afrika, dit keer vanuit onze eigen voedsel. Niet overdrijven, en gewoon van de antibiotica afblijven….

  Geliked door 1 persoon

 17. Harrij Smit zegt:

  Jouw verwijzing naar vlees en kip etc. geeft m.i. een groot deel van het resistentieprobleem aan en daarom ben ik ook erg terughoudend wat vlees en kip betreft. Dankzij megastallen etc. wordt daar zo massaal gebruik gemaakt van antibiotica dat het wel fout MOET lopen. Geen wonder dat microbiotica snel meer aandacht krijgt. Mooi en interessant blog!

  Geliked door 1 persoon

 18. realjager zegt:

  Ik probeer het ook bij gezond eten te houden. Linksdraaiende jogurtjes met microben sla ik over. Toch zal ik geen vegetariër worden, daarvoor vindt ik vlees net iets te lekker…

  Geliked door 1 persoon

 19. bloggersterk zegt:

  De gedachte van anderhalve kilo probiotica in mijn lichaam, die ook gist als basis kan hebben, biedt me troost. Is dat die uitstulping die sinds mijn vijftigste steeds prominenter boven mijn broekriem uitkomt?

  Geliked door 2 people

 20. Wilma Phillipson zegt:

  Je hebt helemaal gelijk!

  Geliked door 1 persoon

 21. Bertie zegt:

  Ik volg mijn huisarts: antibiotica alleen in uiterste noodgevallen. Toen onze kinderen nog klein waren werd er bij ieder oorpijntje en kuchje antib. voorgeschreven, treurig. En het doet ook nog niets bij verkoudheid.

  Geliked door 1 persoon

 22. Korreltje zegt:

  Ha, boeiend stukje. Los van het feit dat je me sterkt in mijn mening (nog) minder vlees te gaan eten vind ik die filosofische discussie zo mooi. Ben ik wel ik of is mijn ik gewoon een wij in fijn samenwerkingsverband (of is er echt één de baas?!).

  Geliked door 1 persoon

 23. Novelle zegt:

  Bedankt voor de informatie

  Geliked door 1 persoon

 24. John zegt:

  Tja, antibiotica vermoord in principe elke goede bacterie mee. Ook je maag darm flora gaat er aan.

  Geliked door 2 people

 25. small kucing zegt:

  If can, have to take less antibiotics.

  Geliked door 1 persoon

 26. Ik ben ook niet voor al die supersnelle oplossers en andere rare medicijnen, als het enigszins kan probeer ik zonder medicijnen

  Geliked door 1 persoon

 27. gezonde voeding ..
  ’t is hoe langer hoe moeilijker te vinden, en ja, zelfs te telen, want ook onze lucht/water is niet zuiver. 😥

  laten we ook de reklame niet geloven, maar enkel ons gezond verstand! 😉

  Geliked door 1 persoon

 28. Hillechien Prins zegt:

  Interessant artikel wat je hebt geschreven. heb al jaren geen antibiotica nodig gehad gelukkig, en toen ik hem nodig had was omdat ik in het ziekenhuis de staphylococcus had opgelopen (tijdens mijn ziekte).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.