Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV)

Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) is een verplicht examenvak. Als avo-docent kom ik zo af en toe met een een klas in een museum terecht. Voor mij een van de leuke bijkomstigheden van mijn werk. Voor de leerlingen soms een eenmalige gebeurtenis. Of er op latere leeftijd een vervolg opkomt is nu moeilijk in te schatten.

De tentoonstellingen in de musea vind ik steeds beter worden. De routes voor scholieren met de bijbehorende vragenlijsten zijn ook goed verzorgd.

Maar wat mij telkens weer verbaasd zijn de geërgerde reacties van oudere museumbezoekers. Een emotionele reactie van pubers gaat meestal gepaard met gebaren en geluid. Lang in stilte voor een kunstwerk staan doen pubers niet. Van de puberreacties geniet ik. Ze zijn puur en ongedwongen. De geërgerde en verstoorde reactie van de ouderen begrijp ik niet.

Tijdens Museumnacht zijn er optredens van dj’s in musea. Naar mijn idee om de musea toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor jong volwassenen. Voor mij hoeft dat niet. Maar de grote schare aan bezoekers tijdens een museumnacht maakt dat er weldegelijk vraag is naar en modernere manier van museumbezoeken.

 

Mijn vraag aan jullie:

Ergeren jullie je aan jonge pubers in een museum?

Of vinden jullie het ook een goed idee om pubers naar kunst te laten kijken?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Culturele_en_kunstzinnige_vorming

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

43 reacties op Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV)

  1. eltjedoddema zegt:

    elke
    leefwereld
    het zien aigen mores

    en dat
    geft wel ains
    rebulie en sores

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    zelf ben ik geen museum bezoeker , dus kan ik mij ook niet aan jonge pubers ergeren daar
    nu erger ik mij zo ie zo niet zo snel of het moet aan de politiek zijn
    het idee om de jeugd naar het museum te krijgen vind ik prima
    zelf ben ik liever in de vrije natuur

    opgewekte groet

    Geliked door 1 persoon

  3. bloggersterk zegt:

    Ik zat als puberscholier meestal in het groepje dat wegens ‘ongepast gedrag’ het museum werd uitgezet. Uiteindelijk deden we het erom, want dan hadden we een paar uur voor onszelf op straat. Vaak in een grote voor ons aantrekkelijke stad. Ik heb een aantal jaren in een museum gewerkt, interactief en gericht op jonge bezoekers en die hoorde je wel als ze zich verzamelden voor de ingang. ‘Leven’ moet het, dus dood aan de statische tentoonstellingen. Ik heb nog altijd moeite om een museum binnen te gaan, omdat ik het daarbuiten leuker vind. Denk ik. Of is dat omdat ik het er uitgezet worden destijds ervoer als een lesje “Jij hoort hier niet?”

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Ligt er aan waar en hoe ze zich gedragen. Op de fiets, soms, maar dan zie ik weer een paar volwassen wielrenners hun lege flesjes en wikkels weggooien, een paar bejaarden die midden op het pad een babbeltje maken of zich overal mee bemoeien. Dat heft elkaar op.

    Geliked door 2 people

  5. peterbake zegt:

    Ik denk dat het altijd goed is dat pubers in ieder geval eens in een museum komen … En inderdaad misschien heeft er 1 tje er later profijt van of is geraakt … Natuurlijk is er geluid, en natuurlijk is er gedoe, en wie daar als musuem bezoeker zich aan stoort dat is wat sneu … Ik weet ook nog dat ik als puber voor het eerst in een museum kwam, en het had altijd mijn interesse … dus ja, ik had er wel profijt van ..

    Geliked door 1 persoon

  6. kniepertie zegt:

    Tja en die ‘oudjes’ staan met hun neus tegen een schilderij gedrukt om maar niets te missen 😉

    ’t is maar waar je je aan wil storen,

    Geliked door 1 persoon

  7. Rebbeltje zegt:

    Geniet meestal van de pubers…ze zijn zo lekker eerlijk 😉
    Door het werken met pubers van man, betekende ook dat er hier veel over de vloer kwamen…je blijft er jong van 😉
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  8. Manfred zegt:

    Ik denk dat het nuttig kan zijn om in een museum een klas niet als éen homogene groep te behandelen, maar het op te splitsen in interesses. De een wil alleen maar zien wat het is, zo’ museum, een ander wil geïmponeerd worden, weer een ander is een schatgraver en een vierde wil verhaaltjes horen bij de plaatjes. Er is geen one size fits all museumtoer voor zo’n klas.

    Geliked door 1 persoon

  9. Patty zegt:

    Als is er maar 1tje in zo’n groep, die de waarde leert, dat is er toch weer 1 🙂
    Fijne nieuwe week Rob!
    XxX

    Geliked door 1 persoon

  10. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik vind het zeker een toegevoegde waarde hebben om jonge mensen die nog geen keuzes gemaakt hebben in het leven kennis te laten met kunst.

    Geliked door 1 persoon

  11. Kom wel in een museum, zo’n 1 maal per jaar 🙂
    Heb nog geen jongeren ontmoet maar weet ze zijn nu eenmaal zo en accepteer dat.
    Ik kan me goed afsluiten.
    Stoor me wel aan mopperende ouderen.
    Maar ook daar ga ik aan voorbij.
    Tenzij er vitrines worden kapot gehakt dan zou ik van schrik niet weten wat te doen.

    Het is hier ook vrij rustig in de musea 🙂

    Geliked door 1 persoon

  12. shivatje zegt:

    Jongeren moet zeker de kans krijgen om een museum te bezoeken. Alleen moet men als ouder ze goed inlichten dat het geen speelplaats is en dat in bepaalde museums stilte heerst.

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  13. constant•ino zegt:

    Ik heb er geen enkele moeite mee als jongeren op hun manier hun enthousiasme of verbazing uiten. Integendeel, ik vind het mooi en inspirerend om te zien dat ook heel jonge mensen kunnen genieten van wat musea te bieden hebben.
    Zet eventueel bij de ingang een paneeltje waarop aan ouderen wordt uitgelegd dat jongeren op hun eigen, misschien wat druk ogende manier hun enthousiasme mogen laten blijken.

    Geliked door 1 persoon

  14. lummel zegt:

    Ik krijg uitslag van de kunskoppen in musea. Ik ga graag, kijk graag en praat dan ook graag over wat ik zie. Als de kids zich vermaken in een museum vinnik dat prima. Kan je daar niet tegen, ga dan lekker naar een begrafenis.

    Geliked door 1 persoon

  15. majaer zegt:

    Het is zeker een goed idee, en ik erger mij helemaal niet aan de pubers ik vind het leuk
    als ze er zijn lekker verfrissend

    Geliked door 1 persoon

  16. tagrijn zegt:

    Ik vind het geweldig dat jongeren op deze manier gestimuleerd worden kennis te nemen van kunst en cultuur. Sommige musea houden op woensdagmiddag speurtochten voor kleine kinderen door het museum. Zie je ze rennen en vliegen de trappen op en neer. Prima. Wie daar niet tegen kan gaat maar op een andere dag.

    Geliked door 1 persoon

  17. Prima zaak dat tieners en jongeren in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat dat af en toe wel eens wat gedonder en gedoe geeft … ach, dat hoort erbij. Net zo goed als gemopper op zijn tijd bij ouderen hoort. Leven en laten leven en tussendoor proberen her en der wat bij te schaven en op te voeden … 🙂

    Geliked door 1 persoon

  18. Villasappho zegt:

    Hangt er vanaf. Pure reacties zijn prima. Stront vervelende verveel pubers zijn niet mijn welkom.

    Geliked door 2 people

  19. Ferrara zegt:

    Jong geleerd, is oud gedaan. Althans dat hoop je. Niks mis met jongeren in een museum. Ik was vandaag in Leeuwarden. Alma Tadema op maandag extra open. Alleen maar grijze hoofden, ook het mijne. Ik hoop wel dat deze kunstenaar van Friese bodem op andere dagen ook jonger publiek heeft getrokken.

    Geliked door 1 persoon

  20. Matroos Beek zegt:

    Ik begrijp die volwassenen ook wel. De kloof tussen hen en een puber werd groot. Als je er dagelijks mee werkt, ligt dat anders. Dan ben je er nog steeds mee vertrouwd.
    Volwassen bezoekers willen ongestoord kijken naar kunst en dan komt daar zo’n kudde lawaaimakers…
    Normaal gezien worden onze leerlingen op voorhand goed de les gespeld over hoe ze zich horen te gedragen in een museum. Rustig en ernstig. En meestal, ik zeg meestal, lukt dat wel. Tenzij voor de Robert Sterk-types 😉, maar die mogen dan ook altijd naast de meester of juf lopen!

    Geliked door 3 people

  21. Spontanity zegt:

    Het wordt wel weer tijd voor ons om een museumjaarkaart aan te schaffen.
    Altijd veel plezier van gehad.
    Ergeren aan pubers, nee, niet echt.

    Geliked door 1 persoon

  22. Kakel zegt:

    Vaak zijn musea saai voor de jeugd. Ze moeten verplicht naar een tentoonstelling die ze vaak niet aanspreekt. En als dingen ze dan niet aanstaan, mogen ze daar wat mij betreft commentaar op hebben. Er bestaat een groot verschil tussen baldadig zijn en je mening geven. Sommige ouderen zijn ook zeurpieten. Van beide kanten een beetje water bij de wijn doen…
    Tolerante groet!

    Geliked door 1 persoon

  23. wdfyfe zegt:

    Young people in museums and galleries? Of course. And I think old people should visit the playground every once in a while. cheers

    Geliked door 1 persoon

  24. henk50 zegt:

    Nadenkend over mijn eigen ervaring als puber met musea moet ik toch echt wel zeggen dat die bezoeken blijvend wat waard zijn geweest. Niet dat ik een echte museumbezoeker ben geworden, maar de positieve herinneringen zijn wel degelijk in mijn geheugen opgeslagen. Ook na een halve eeuw weet ik nog waar we geweest zijn (HBS-klassen).

    Geliked door 1 persoon

  25. Je hebt wat losgemaakt.
    Geen ergernis!

    Geliked door 1 persoon

  26. lummel zegt:

    Ik ga zondag in het pompompidoe centre rondrennen

    Geliked door 1 persoon

  27. Suskeblogt zegt:

    Ik erger me vooral aan pubers in het verkeer. Voor de rest storen ze me niet.

    Geliked door 1 persoon

  28. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    er kan nog wel flink winter komen , maar ja sneeuwklokjes op 30 januari , we wachten het af
    vandaag trof ik op een wndelingetje een Ooievaar

    fijne avond groet

    Like

  29. aargh zegt:

    Het meest irritant zijn van die mensen die vinden dat ze er verstand van hebben en die dat luid en duidelijk willen laten weten aan alle aanwezigen. Niet dat dat nou zo vaak het geval is hoor, maar in het algemeen vind ik het wel erg prettig om een museum te bezoeken op momenten dat het rustig is.

    Geliked door 1 persoon

  30. Het is ook de insteek van het werk en hoe je er naar kunt kijken. Als je het aansluit bij hun leefwereld is de drempel lager.
    Bijvoorbeeld Lautrec, met zijn bezoeken aan bepaalde etablissementen en nachtclubs. Vertellen over die periode, de cancan, filmpje laten zien en dan over naar de schilderkunst.
    Ik vind pubers leuk 😊

    Geliked door 1 persoon

  31. meninggever zegt:

    Mijn katholieke opleiding bracht me naar veel musea. Van Rijks tot Stedelijk, maar ook het NINTA aan de (toen) Rozengracht maakte indruk. Ik kreeg er toch een tik van mee om kunstzinnige dingen zelf ook op te zoeken. Met een MJK in de zak is het elk jaar weer een genoegen om de Nederlandse musea eigen te maken. Soms is het fraai, een andere keer wat minder. Maar cultuur is iets wat je je eigen moet maken om te snappen hoe wij in verleden werden gevormd tot wie we zijn in het heden. Binnenkort de expositie over Ed v.d. Elsken, de beste fotograaf die Amsterdam ooit kende. Kan ik me zeer op verheugen…

    Geliked door 1 persoon

  32. Heel belangrijk voor pubers om kunsteducatie te krijgen. Het helpt bij de vorming van hun algemene kennis.

    Geliked door 1 persoon

  33. Palescue zegt:

    Ik vind het prima. Kleine kinderen ook. Er is altijd wel een (ander) oud (er) mens dat de hele tijd dezelfde route als ik loop en breeduit uren voor het ding blijft staan wat ik eventjes van dichtbij wil kijken.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.