Mijn vader kreeg jaren terug een nieuwe collega. Ergens zoemt er het verhaal dat het een Indonesische Prins is. Maar het fijne weet ik er niet meer van. Mijn ouders werden uitgenodigd om te komen eten. Waarop mijn moeder bij thuiskomst trots vertelde dat zij kooklessen kreeg. Of hier ook een echte rendang bij zat weet ik niet meer. Ik herinner mij het lekkere Indonesische eten goed. Mijn broers en zus aten dan witte rijst met bruine basterd suiker en een klontje boter. Ik gruwel daar nu nog van.
Nederland heeft een rijke geschiedenis met Indonesie. Al komen steeds meer de mindere kanten hiervan boven water.
De echte Indonesische keuken is minder bekend. De restaurants maken hier toch een vertaalslag naar wat de Nederlanders lekker vinden. De combinatie van Chinees en Indonesisch eten is ook al vreemd. Al zijn er natuurlijk wel veel Chinezen uit Indonesie naar Nederland gevlucht.
Ik ben een echte liefhebber van authentiek eten. Dat authentieke eten maakt Hasti Tarekat. Zij heeft haar zaak in de World of Food. Anderen hebben al de loftrompet over de World of Food laten horen. In dit blog wil ik speciaal de complimenten geven aan Hasti Tarekat. In haar zaak Dadjan proef je de verse en met zorg uitgekozen ingredienten. De liefde waarmee zij staat te koken maakt elk gerecht smakelijk. Bij haar proef ik voor het eerst een verse zelf gemaakte sambal. En nu vraag ik mij af wat ik met mijn verzameling sambal potjes moet. De Oosterse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse keuken heeft scherp gekruide gerechten of stevige pepers. Ik vind dat lekker. Maar soms is de peper alleen maar scherp en heet. De sambal van Hasti is vooral smakelijk en lekker!
Op het internet zoekend vind ik de passie van Hasti Tarekat voor authentiek erfgoed. Voor haar gaat het dus verder dan alleen maar lekker eten. Het culturele erfgoed van Bandung en de Soendanezen geeft zij een warm hart. Maar zij werkt ook samen met andere landen en culturen. De laatste keer dat ik bij haar at, vertelde zij trots over het college dat zij die ochtend aan studenten van de hele wereld heeft gegeven.
Hier ook dol op Indonesisch eten. Mijn vriend maakt dat meestal. Ook sambal. Dan is hij uren bezig om met engelen geduld de pepers te snijden. En wat je zegt, de smaak is niet te vergelijken met de sambal die je in de winkel koopt.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ook ik houd van de oosterse keuken , maar toch niet al te pittig of heet , zeg maar zo het in die landen zelf gegeten wordt
op het werk at ik ook wel Turks of Marokaans als collega’s wat mee namen
toch was ik vroeger een echte boer , wat ik niet kon dat at ik niet 🙂
folder groet
LikeGeliked door 1 persoon
I have never eaten Indonesian food. There are Indonesian restaurants here but I have been told they are not good ones — tarted up for Western taste. When real Indonesian restaurant does come along I will certainly try it.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor deze tip Rob… krijg ik de kapitein dan toch eens mee naar Amsterdam… want voor authentiek Indonesisch eten wil hij graag een ommetje maken. Ik vind het ook héél lekker. Smakelijke groet.
LikeGeliked door 2 people
ik, wat een boerin niet kent eet ze niet
geef mij maar bloemkool met piepers
hihihi, maar even een vraag wat hier nergens opslaat
ik zie bovenin het slotje van je www adres
nu heb ik bij mij instellingen gekeken en weet niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen
bovendien is de uitleg ook nog in het Engels
wat ik helemaal niet begrijp
Weet jij hoe dit werkt ?
LikeLike
Misschien heeft het iets te maken met het modereren.
Ik sta niet iedereen toe om bij te reageren.
Misschien dat je daar eens naar kunt kijken?
Vriendelijke groet,
LikeLike
nee daar ligt het niet aan. dank voor je antwoord en leuk dat je me volgt
LikeGeliked door 1 persoon
Ben zelf niet zo van pepers en sambal maar wel mooi als iemand zijn passie en cultuur zo uit kan dragen
LikeGeliked door 1 persoon
De echte Indonesische keuken ken ik slechts van de gespecialiseerde restaurants in ons land en in onze stad op de eerste plaats. Soms is het verlangen naar een lekkere rijsttafel te groot om te minachten. Dan geven we ons over aan een paar uur durend eetfestijn. Spicy, smakelijk, en dan afgieten met een lekkere Bintang of zo. IK heb er al eens het e.e.a. over geschreven. Wat dat verleden betreft; de Indo-Nederlanders die hierheen kwamen zijn geweldig geintegreerd en vulden onze keuken en smaak aan met een mooie keuze aan lekkere gerechten, maar ook de nodige uitspraken die onze taal verrijkten. Het niveau van veel van deze mensen was hoog. Zij integreerden geweldig en moeten eigenlijk op een hoge zetel worden gezet voor hun moed en durf om te kiezen voor dat koude land. Al weet ik uit de geschiedenis dan wel weer dat niet alles was wat het leek. Zeker niet waar het de rol van de nationalisten betrof. Nederland heeft wellicht een vage rol gespeeld als toenmalige economische grootmacht, het bracht ook ontwikkeling en voorspoed. Niet voor niets wilden de Japanners die archipel graag van ons overnemen. Zonder te betalen en met veel geweld uiteraard. Na het vertrek van de Hollanders bleef van al die welvaart maar weinig over….
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben ook erg voor de Indonesische keuken, vroeger had ik Indonesische vrienden en at ik er wel vaker. Het is jammer dat vele restaurants uiteindelijk ten onder zijn gegaan. Nu maak ik het maar allemaal zelf.
LikeGeliked door 1 persoon
Echt Indonesisch eten heb ik nog nooit gehad, helaas. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, dus toch maar eens op zoek naar een goed Indonesisch restaurant! Liefs.x
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn al jaren geleden overleden buurvrouw kwam uit voorm. Ned. Indië. ‘Wat jij bij die Chinezen haalt is rommel’, zei ze altijd. En op een dag vroeg ze of ik echte nasi goreng kwam eten. Echt, dat deed geen ‘chinees’ haar na.
LikeGeliked door 1 persoon
Lang geleden, tussen de middag bami eten bij een Moluks vriendje, met een zwarte sambalsaus. Jammie! Ik houd ook (te veel) van lekker eten. Authentiek of aangepast, maakt niet uit. Het liefst met een pilsje erbij 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hier zijn we niet zo gekend met de indonesische keuken. We moeten ons behelpen met wat de “chinees” ons voorschotelt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken de Indonesische keuken nog van een vriendin van mijn ouders vroeger. Dat is heel wat anders dan ‘De Chinees’… Maar lekker eten, hoe dan ook klaargemaakt, gaat er wel altijd in 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Het slot van je schrijfsel ontbreekt.
LikeLike
Dank
Alsnog toegevoegd.
Zonnige groet,
LikeLike
ha die Rob
ja er mist een ” d ” 🙂
ik zie op wandelingen gelukkig weer meer en meer hele akker randen ingezaaid met prachtige bloemen , om de bijen te helpen
fijne avond groet
LikeLike
My vader het ook ’n tyd lank daar gewoon.
LikeGeliked door 1 persoon
Het Italiaanse bloed in mij laat mij altijd snakken naar pizza! Met de oosterse keuken heb ik weinig (al vind ik kroepoek wel erg lekker!)
LikeGeliked door 1 persoon
Het toeval wil dat ik drie Indonesische vrienden heb. Twee mannen en een vrouw. Door de tijd heen hebben ze mij veel verteld over voormalig Nederlands Indië. Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Ach, wat mis ik de Indonesische keuken(s) hier in Duitsland. Er is hier wel veel Thais eten, maar dan maken ze het minder scherp omdat anders de Duitsers hun mond verbranden. En sambal achteraf toevoegen is niet the real thing.
LikeGeliked door 1 persoon