100 kleuren Fairf

Fairf: dit duurzame likkie verf wil je aan je muur!

Nóóit meer naar de bouwmarkt. Een blik Fairf wordt ’s avonds langsgebracht door de fietskoerier.

Laurens van Dort timmert lekker aan de weg. Verven kan leuker vindt ‘ie, en met Fairf slaat hij de spijker op z’n kop. Zo hoef je nooit meer kibbelend in een slecht verlichte bouwmarkt staaltjes te vergelijken, want zijn handgeverfde exemplaren worden gewoon thuisbezorgd. Het leukste van alles: de verf wordt in Nederland gemaakt en is zó duurzaam dat je zelfs aan de muur kunt likken.

Verf met klimaatneutrale binder

Simpel gezegd heeft verf – op waterbasis – drie belangrijke ingrediënten: pigment, binder en water. De binder zorgt ervoor dat verf een smeerbaar goedje blijft én dat het pigment aan de muur blijft plakken wanneer het water verdampt is: cruciaal dus. De binder is het grootste bestanddeel van verf, maar is vaak helemaal niet duurzaam. Dat doet Fairf anders door gerecycled sloophout te gebruiken als binderbasis. Vanzelfsprekend hoeven er door het hergebruik van sloophout geen nieuwe bomen gekapt te worden, ook is het recycleproces zo ingericht dat er geen sprake is van CO2-uitstoot. Verf met plantaardige binder die ook nog hier wordt geproduceerd én geen meetbare concentraties oplosmiddel bevat: as duurzaam as it gets dus! En dat is onder andere beloond met het EU Ecolabel.

Fairf daagt de verfindustrie uit

De kleurenstaal telt precies honderd tinten en dat vindt het team van Fairf meer dan genoeg – de rest van de tijd is er immers al genoeg te kiezen. Heel tof: alle kleuren hebben een naam – Pepijn, Evelien of Roel – en zijn vernoemd naar de vrienden en familie die de bedenkers vanaf dag één hebben gesteund. Verf met een verhaal dus. De stalen worden trouwens door the boss himself geverfd – want de proefkleur moet wel hetzelfde zijn als de kleur op de muur. De drukker om de hoek maakt er daarna een mooi pakketje van. De eerste acht kleurstalen bestel je gratis (!) op de website van Fairf, deze vallen al na een werkdag op de deurmat. Die supersnelle service geldt ook voor de potjes verf die je kiest, met of zonder kwasten en rollers om direct aan de slag te gaan. Woon je in een grotere stad? Dan staat de fietskoerier voor je deur!

Een likkie verf geef je makkelijk met de kleurcadeaukaart

Fairfspots

Maar er is zoveel meer leuks. Staaltjes kijken is niet genoeg vindt Laurens, want kleur moet je ervaren. Om de online- en offlinewereld te verbinden besloot hij muren te gaan verven op mooie en toegankelijke locaties. Zo kun je je laten inspireren door de nieuwste Fairf.

Benieuwd waar?

  • Restaurant De Nieuwe Poort in Rotterdam
  • De Hutspotwinkels in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven
  • June Interiors in Arnhem
  • Conceptstores Groos & HAY in Rotterdam

De Fairf-studio is een zoete inval

Aan de telefoon vertelt Laurens dat de Fairf-studio inmiddels is uitgegroeid tot een co-workingplek voor de vaste freelancers die hij om zich heen verzamelde. Jim (grafisch ontwerper), Roza (vaste fotograaf) en Dieter (meubelmaker) zitten er vaak, ook al werken ze niet iedere dag voor Fairf. Het is een gezellige zoete inval en een broedplaats voor goede ideeën. “De afgelopen tijd zijn we écht naar de tweede fase gegaan. In plaats van één type muurverf hebben we nu twee soorten muurverf, een multiprimer en zijdeglans lak. Ook werken we samen met een aantal architectenbureaus voor de zakelijke markt. Het concept slaat aan en dat is heel tof om te zien.”

Van favela naar Fairfela

Het idee voor Fairf begon in een favela in Brazilië. Laurens, Teun en Jeroen ontmoetten elkaar via een crowdfundingwedstrijd voor studenten: samen wilden ze sloppenwijken meer kleur geven. Met een mooi geldbedrag op zak én de hulp van een Brabantse verfleverancier toverden lokale kunstenaars pleintjes om tot echte hotspots. De mannen studeerden af, maar het idee voor een duurzamer, hipper en klantvriendelijker concept voor verf bleef kriebelen. Inmiddels loopt Fairf hartstikke goed: elke maand komen er tussen de veertig en vijftig gekleurde huizen bij. De band met de favela’s blijft. Zo maakt Fairf elke maand geld over naar haar eigen stichting en helpt zo nog steeds actief in Providencia, de oudste favela van Rio. Laurens ontmoette sociaal werker Aline (blauw in de kleurenstaal) al tijdens het crowdfundingproject. Ze werden goede vrienden en inmiddels pakte Aline al verschillende problemen aan met hulp van de stichting. Zo helpt ze inwoners met het opzetten van bedrijfjes, het aanleggen van meer groen en het vinden van een oplossing voor de plasticvervuiling.

https://www.fairf.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op 100 kleuren Fairf

  1. eltjedoddema zegt:

    Je zollen vaarven zo tot joen hobby moaken……..

    Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Mooi en doordacht idee.

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Rob, Zijn het speciale berichten waarvoor een wachtwoord nodig is en zo ja, hoe kom ik daaraan? Nieuwsgierige groet Emie

    Like

  4. burroholanda zegt:

    Interessant blog. Jouw sociale betrokkenheid spreekt ook hier weer sterk mee. Toch ontgaat het mij nog waarom jij ook dit soort blogs ‘achter een wachtwoord’ plaatst.Ben ik te dom? 😉 Of te naïef?

    Geliked door 1 persoon

  5. matroos zegt:

    Wat geweldig die verf,beter dan alle verf die er nu is.Misschien dat ze ook duurzame lak uitvinden voor de boot b.v.

    kleurige groet.

    Geliked door 1 persoon

  6. Kereltje zegt:

    Beste Rob, waarom verwijder je al je verhalen?
    Zo lang als jij de naam van diegene niet gebruikt en geen persoonlijk herkenbare feiten als uiterlijk omschrijft mag je schrijven wat je wilt.

    Niemand kan daar wat tegen doen en zij die zich aangesproken voelen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen gevoelens. Jij hoeft niets aan te passen omdat ergens iemand zich aangesproken voelt. Dat is hun pakkie aan.

    Ik hoop dat dit je overhaalt om al je goede verhalen weer terug te zetten.

    Groetsels.

    Like

  7. lummel zegt:

    Mooi verhaal, mooi initiatief

    Geliked door 1 persoon

  8. gewoonanneke zegt:

    Mooi initiatief. Ik ben altijd ook wel met het milieu en dat soort dingen bezig maar ik beken als ik verf wil ik verf op terpentine basis. Echt slecht natuurlijk voor alles maar ik vind het nog steeds prettiger verven. Toch eens over nadenken. 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    Ik zie ze dat nog niet op de fiets naar hier brengen, maar wie wee slaat het straks echt aan…

    Geliked door 1 persoon

  10. Leo zegt:

    Morgen Rob…ik zie dat er weer geblogd wordt…maar ik zag je niet in mijn reader???
    Ga kijken wat de oorzaak is…groetjes Leo.

    Like

  11. ed mather zegt:

    Ik ga dit onthouden voor het geval dat er iets weer een verfje nodig heeft …

    Geliked door 1 persoon

  12. meninggever zegt:

    Als niet-klusser lees ik dit met belangstelling. Leuk verhaal!

    Geliked door 1 persoon

  13. afwaswater zegt:

    Wat een mooi initiatief. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.