Een hondsbestaan …

Fabel: In 2016 (en dat zijn de meest recente cijfers) zijn er in Nederland 656 proeven uitgevoerd met honden. Hoeveel honden hiervoor worden gebruikt is niet bekend. Naar schatting worden er 130 tot 170 honden gebruikt in hartonderzoek.

Feit: De meest gebruikte hond in het laboratorium is inderdaad de Beagle. Wij weten dit uit eigen onderzoek. De NVWA, de organisatie die dierproeven controleert en registreert, maakt in haar jaarverslag geen uitsplitsing naar ras.

De Beagle is populair vanwege z’n lieve karakter en is bovendien niet al te groot. Dit maakt hem tot een makkelijk en relatief goedkoop proefdier. Hij neemt niet veel ruimte in en eet ook niet al te veel.

Fabel: Dit is gelukkig niet het geval. Van de 656 proeven die in Nederland zijn uitgevoerd, is in 271 gevallen het dier overleden tijdens of als gevolg van de proef. In 385 gevallen is de hond blijven leven. Honden kunnen na de proef ingezet voor nieuw onderzoek. Soms worden honden aangeboden ter adoptie.

Feit: Uit de cijfers van de NVWA blijkt dat verreweg de meeste proeven wettelijk voorgeschreven giftesten zijn. Van de 656 proeven vallen er 406 in deze categorie.  Honden worden vooral gebruikt in medicijnonderzoek waarbij de hartschade bij verschillende doseringen wordt onderzocht.

Feit en fabel: Een hondenhart lijkt in sommige opzichten op een mensenhart. Het hart van een grote hond is bijvoorbeeld ongeveer even groot als een mensenhart en de elektrische geleiding- wat een belangrijk kenmerk is van de hartspier- komt ook enigszins overéén. Maar als we bijvoorbeeld kijken naar de pompfunctie dan is een hondenhart echt heel anders dan een mensenhart.

Fabel: Helaas is dit een fabel. Als onderzoekers het beter vinden voor het onderzoek om niet te verdoven, dan wordt er niet verdoofd. Ook niet als de hond hierdoor ernstig en langdurig lijdt. In 2016 is in 16 gevallen geen pijnbestrijding toegepast terwijl dat vanuit het oogpunt van dierenwelzijn wel noodzakelijk was.

Fabel:  Er worden op dit moment andere methoden ontwikkeld om medicijnen op veiligheid te testen.

Voor de kattenliefhebbers geef ik de volgende link:

https://proefdiervrij.nl/kat-als-proefdier-feit-of-fabel/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Een hondsbestaan …

  1. eltjedoddema zegt:

    Wie genieten elke dag weer van onze ex-labbeagle……….

    Geliked door 2 people

  2. Bertie zegt:

    Feiten of fabels, niet erg duidelijk weergeven maar zinloze proeven zijn verwerpelijk.

    Like

  3. Karel zegt:

    ha die Rob
    feit of fabel
    het zijn vreselijke toestanden waar deze dieren aan worden onderworpen

    ik kom je in de avond bedanken voor je leuke reactie 🙂

    fijne avond groet

    Like

  4. gewoonanneke zegt:

    Het is echt dubbel vind ik dierenproeven. Onnodige dingen voor make-up en dergelijke meteen afschaffen maar voor medicijnen kan ik het nog wel snappen. Maar het blijft toch wel triest eigenlijk.

    Like

  5. Suskeblogt zegt:

    Ik zou een willen weten welke positieve resultaten zulke dierenproeven leveren. Ik vrees voor het antwoord.

    Like

  6. Vrouwtje Jas zegt:

    Ach Rob, je krast oude wonden open!
    Ooit, lang geleden, was Vrouwtje Jas arm. Uit nood nam ze een baantje aan als dierenverzorgster bij TNO. Ze gaf ratten en muizen eten, verschoonde hun kleine hokjes, gaf ze water en prepareerde hun behandelingen. Af en toe een kriebeltje ze in hun nek, als de diertjes daar niet te agressief voor waren. Op een nacht droomde Vrouwtje Jas dat de ratten ondersteboven over haar plafond liepen. Op het moment dat de elektroshock kwam, vielen ze op haar bed. Vrouwtje Jas was klaar wakker! De volgende dag besloot ze ontslag te nemen. Ondanks de armoede.
    Haar werkgever bood echter een onweerstaanbare promotie: het verzorgen en prepareren van de honden. Beagles inderdaad. Dit werk was voorbehouden aan bewezen betrouwbare werknemers. Het verdiende veel beter en gaf meer voldoening. Vrouwtje Jas bedankte voor de eer. Ze hield en houdt te veel van honden om ze liefdevol te masocheren….

    Like

  7. Sjoerd zegt:

    En dat alles voor ons welzijn.,..

    Like

  8. Feeling really sad to hear about the poor dogs. I understand that all is for the welfare of humans. Still it is cruel.

    Have a wonderful weekend.

    Geliked door 1 persoon

  9. perdebytjie zegt:

    Dit breek my hart, dat daar steeds proefnemings op diere gedoen word.

    Like

  10. Eentje om eens heel goed bij na te denken!

    Like

  11. Nil zegt:

    ‘Leuk’ is in dit geval geen waardebeoordeling maar gewoon een teken dat ik het heb gelezen… Fabel of feit – ik word er niet goed van…
    Ja, natuurlijk – mijn verstand vertelt mij dat er in sommige gevallen (mensen-)levens reddende oplossingen worden gevonden… Maar ten koste van zo veel leed?!…

    Like

  12. majaer zegt:

    Ik vind dit verschrikkelijk voor die beestjes.
    Groetjes

    Like

  13. Rebbeltje zegt:

    Helaas zijn de proeven nodig…maar honden pffttt

    Like

  14. Villasappho zegt:

    Ik wil er niet teveel over nadenken. Je weet dat het nodig is maar toch, heel zielig.

    Like

  15. Karel zegt:

    ha die Rob
    dus de vogels hebben het goed bij je
    niet jezelf vergeten hoor 🙂
    ook ik vlieg morgen naar een andere omgeving , maar wel met de trein en benen wagen
    smakelijk en fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  16. Oudmaarnietversleten zegt:

    Dat het nog steeds gebeurt! Jaren geleden spraken ze er al schande van.

    Like

  17. Arme diertjes😢 animals are peoples best friends, but people treat them like shit. Ja, sommige dierentesten kunnen mensenlevens redden en soms is een ander alternatief te duur voor het testen😭

    Like

  18. Willem zegt:

    Inderdaad, dierproeven moet je beperken tot het meest noodzakelijke en dat het kritisch gevold wordt heeft mijn volle instemming. En toch word ik wat moe van dit soort, vaak eenzijdige discussies. Wat mij vooral stoort de steeds groter wordende groep mensen is die van-alles-en-nog-wat te zeggen heeft over het doorfokken van koeien, varkens, kippen, het ‘gebruiksvee’ van boeren dus en de bio-industrie etc. maar vaak zelf een doorgefokt (ras)hond/hondje heeft met permanente luchtwegproblemen, permanente hoofpijn omdat de schedel te klein is voor de hersenen, de ogen bijna buiten het hoofd zitten omdat ‘rasregels een klein koppie vereisen, gewrichtsproblemen hebben, kortom een hond heeft die vrijwel niks meer weg heeft van de oerhond, de wolf. En voor de katten is een vergelijkbaar verhaal te houden.
    Dat is een kant die ik nooit hoor, ook niet van de politieke groepering die zich met dierenrechten zegt bezig te houden.
    Om maar een vergelijking uit het jaar nul aan te halen; de splinter in andermans oog wordt wel gezien, maar de balk in het eigen oog wordt ‘over het hoofd gezien’.

    Like

  19. vroeger had ik ook een beagle Rob

    zinloze proeven zijn verwerpelijk

    groeten

    Like

  20. Fabel: Helaas is dit een fabel. Als onderzoekers het beter vinden voor het onderzoek om niet te verdoven, dan wordt er niet verdoofd.
    Bedoel je hier niet ‘ gelukkig is dit een fabel’. Want het zou echt vreselijk zijn, wat zijn dat voor mensen die die dieren zoveel pijn kunnen doen… 😦

    Geliked door 1 persoon

  21. elsjeveth zegt:

    hoe dan ook ik word er hondsberoerd van.

    Geliked door 1 persoon

  22. afwaswater zegt:

    Dierenleed raakt me telkens weer. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.