Groene singels

De prachtigste groene singels zijn er te vinden rondom het hart van oude Nederlandse vestingsteden. Rond de vorige eeuwwisseling zijn er op de vestingwallen uit zeventiende eeuw mooie parken of singels aangelegd. Soms zijn er ook nog de resten van de middeleeuwse vestingmuren overgebleven. Kronkelende vijverpartijen bootsen in de parken  een meanderende rivier na. Statige gebouwen staan langs de singels. Daarom loop ik met plezier om het centrum van oudere Nederlandse steden.  Maar ook omdat daar majestueuze monumentale bomen staan te pronken.

Een bomen liefhebber heeft nu een groots plan geopperd. Het bomenplan van Ton van Oostwaard geeft veel ongekende voordelen.

Rond de vorige eeuwwisseling is op grotere afstand van Amsterdam een Stelling van forten, grachten en kazematten aangelegd. Voor dat deze Stelling in gebruik werd genomen was de techniek van oorlog voeren als zo gevorderd dat het geen extra bescherming bood voor de stad Amsterdam. Tot het einde van de vorige eeuw is deze Stelling vooral een broedplaats voor de natuur geworden. De Forten worden nu een voor een opgeknapt en in gebruik genomen door allerlei verschillende bedrijven en activiteiten.

De afstand naar Amsterdam is met het moderne oorlogstuig nu helemaal te verwaarlozen. Op sommige plekken is de bebouwing van Amsterdam en/of buurgemeenten al bij de Stelling aangekomen. Op een overzichtskaart zijn de Middeleeuwse vestingwallen van Amsterdam een onooglijk klein rondje. De Ring van Amsterdam is duidelijker te onderscheiden. De Stelling van Amsterdam daarentegen is voor een kleiner aantal mensen bekend en herkenbaar op een landkaart. Deze cirkel is nu nog minder goed zichtbaar.

Wandelaars en waterliefhebbers kennen gedeelten van deze Stelling. Maar een volledig rondje lopen, fietsen of varen is nu nog niet mogelijk.

Het ambitieuze plan om de Stelling van Amsterdam te beplanten met een bos spreekt mij aan. Wellicht dat anderen over 100 jaar met net zoveel plezier het rondje van de Stelling van Amsterdam lopen als wij nu over de singels van de oude vestingwallen kunnen lopen?

http://www.dgcommunicatie.nl/files/De%20Groene%20Klimaatgordel.pdf

http://www.ecorridors.nl/pics/boomzorgart2010.pdf

http://edepot.wur.nl/285014

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Groene singels

  1. Selma zegt:

    Interessant bericht Rob, bedankt, dat wist ik niet, al ben ik rondleider op een van de oudste en grootste forten van de Stelling: IJmuiden.
    Een fiets- of wandeltocht rond de Stelling is wel zeker mogelijk, google maar eens op ”rondjestelling”. Ik heb het gedaan, in fasen, en bijna alle toegankelijke forten bezocht. Kan het iedereen aanraden. Zou verplicht moeten zijn bij geschiedenisles, want sinds 1996 is de Stelling van Amsterdam werelderfgoed op de Unesco-lijst, waar hij dus pronkt naast de Egyptische piramides, de Chinese muur, de Taj Mahal etcetera. Dat is toch wel bijzonder.
    Dat geldt ook voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden tot de Biesbosch. Daarvan heb ik alle 46 forten en ook de diverse batterijen en kunstwerken bezocht, ook alles wat verboden terrein is want van Defensie, en er een boek over geschreven, samen met Nicolaas Matsier (in 2001).

    Geliked door 1 persoon

  2. bas zegt:

    Dit is wel een heel mooi idee.

    Like

  3. sjoerd zegt:

    Een mooi idee om deze zaken in ieder geval te beschermen en te behouden voor het nageslacht.

    Like

  4. John Jorna zegt:

    Je schrijft over middeleeuwse stadswallen, maar toen hadden de steden muren. Met kanonnen konden die kapot worden geschoten. Dus kwamen er in de 17e eeuw vestingwallen zoals bij de vesting Naarden. Heel lang verhinderden die wallen de stadsuitbreiding. Met de uitvinding van de brisantgranaten boden de wallen te weinig bescherming. De stad ging uitbreiden en de wallen veranderden in parken als in Utrecht of singels zoals in Arnhem en Nijmegen.
    Verder een prima verhaal. Een van mijn duizenden oud-Leerlingen uit het begin heet trouwens (ook) Ton van Oostwaard. Moet nu in de zestig zijn.

    Geliked door 1 persoon

  5. fietszwerver zegt:

    http://www.wandelnet.nl/stelling-van-amsterdam-sp-9/kaart
    een aanrader , helaas zijn niet alle te bezichtigen , nog niet , wat niet is kan nog komen , toch

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Een bos aanleggen…grootse plannen zijn dat.
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  7. Dick zegt:

    Oude kazematten en forten … tja, wat moeten en wat kunnen we er mee?
    In de Beemster hebben ze er een zogeheten Wellness Resort van gemaakt, compleet met hotel, restaurant en sauna’s.
    http://www.fortresortbeemster.nl/historie/

    Geliked door 1 persoon

  8. Bertie zegt:

    Geweldig idee, we kunnen niet genoeg doen om het land te ‘vergroenen’.
    Ik wist niet dat de Stelling van Amsterdam als werelderfgoed op de Unesco-lijst staat (zie Selma). Hartstikke goed!

    Geliked door 1 persoon

  9. willy zegt:

    niets beter dan een groene,gordel, tegen de CO2, het fijn stof, de lawaaihinder ..enz..

    en zo hebben de forten en kazematten uiteindelijk toch hun nut gehad….

    groeten

    Geliked door 1 persoon

  10. Frank-103 zegt:

    Hoi Rob, ik heb meerdere forten bezocht en hele stukken er langs gefietst, meerdere forten zijn ter beschikking gesteld van oa natuurmonumenten, zie bijvoorbeeld http://www.fortbijkrommeniedijk.nl het fort bij Krommeniedijk. Daar is het innundatiegebied nu van boerenland veranderd in een soort moerasland voor de vogels, als je er bos van maakt is dat weer niet fijn voor diverse soorten vogels. Ik denk dat jouw idee dus al wordt uitgevoerd, alleen wordt het een natuurgebied en geen bos.

    Geliked door 1 persoon

  11. cat zegt:

    Not really all that green here right now, but still beautiful … doing some ice fishing as well … http://www.youtube.com/embed/8g1_AhscHAc?rel=0&controls=0&showinfo=0 … Love, cat.

    Geliked door 1 persoon

  12. Aad Verbaast zegt:

    Interessant verhaal van je.
    De naam Naarden viel al ergens in de reacties zag ik. Ook een bijzonder verhaal wat ik daar over hoorde: binnen schootsafstand van de vesting mocht wel gebouwd worden, maar de huizen moesten wel helemaal van hout zijn. Die zouden namelijk platgebrand worden als er een belegering zou plaatsvinden om een vrij schootsveld te hebben.
    Kan later de oorzaak zijn dat er parken gingen ontstaan rond de vestingwallen.

    Geliked door 1 persoon

  13. staartje zegt:

    Simgels en Wallen. het loopt allemaal heerlijk

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.