Zand er over

Het is een goede gewoonte om na het uitspreken van een onenigheid te eindigen met “Zand er over”. Met dit blog wil ik in dubbele betekenis zeggen “Zand er over”. Ooit ben ik begonnen met blogserie in de categorie Bezuinigingen. Een terugkerend onderwerp hierin was “Nee zeggen”. Natuurlijk is Ja en Amen zeggen een stuk makkelijker. Maar uiteindelijk geeft Ja en Amen zeggen in de toekomst vaker problemen. Nee zeggen voorkomt veel teleurstellingen en problemen in de toekomst.

Ambtenaren in Amsterdam-ZuidOost blinken uit in het Ja zeggen. Tijdens de uitvoering van het werk door aannemers en bij de oplevering van het werk zeggen de ambtenaren alleen maar Ja. De bewoners merken dit dagelijks in hun woonomgeving. De bestratingen in Amsterdam-ZuidOost zijn voor tijdens en na de oplevering van een bedroevende kwaliteit. Als dan na 25 jaar de eerste herbestrating wordt uitgevoerd is dit veelal geen verbetering.

Het Anton de Komplein is ontworpen als bruisend hart van ons stadsdeel. Het gebruikte materiaal moest kwaliteit hebben en uitstralen. Je zou dan verwachten dat met de verwerking van het materiaal ook op kwaliteit gelet wordt. Over de indeling en het gebruik van het Anton de Komplein heb ik eerder al geschreven. Ik zal daar in de toekomst vast nog weleens op terug komen.

Als kers op de taart hoort bij elke bestrating het bezanden. Hoe strak een tegel of klinker ook gelegd wordt er blijft altijd een smalle voeg over. Door deze tussenruimte op te vullen met straatzand wordt de bestrating ingewassen. Dat wil niets anders zeggen dat de tussenruimte wordt opgevuld. De tegels en klinkers zetten zich dan. Wat betekent dat de bestrating strak blijft liggen.

Het gerammel van de klinkers onder mijn fietsbanden klinkt op het Anton de Komplein niet als muziek in mijn oren. Zeker niet als er steeds meer schilfers van de klinkers afspringen. Na de oplevering verbaasde ik mij over het ontbreken van het bezanden. Nu begrijp ik dat de aannemer weer een manier heeft gevonden om winst te maken. Het aanwaaien van stuifzand is duidelijk onvoldoende.

In een goed gesprek tussen lokale bestuurders, topambtenaren en de betrokken aannemer is er maar een conclusie mogelijk; Zand erover voor het helemaal te laat is.

Volgens mij kunnen zowel de lokale bestuurders, topambtenaren en de aannemer hier alleen maar JA opzeggen.

U begrijpt dat het voor mij heel simpel is.

Voor de nu geleverde kwaliteit kan ik alleen maar nee zeggen.

Zand er over

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Zand er over

  1. fietszwerver zegt:

    inderdaad Rob
    is als met elk werk , het moet gewoon goed gebeuren
    nu weet ik niet of er al ongelukken zijn gebeurt , maar dat weet je vast beter als ik
    sleep die ja knikkers en uitvoerende uitvoerder voor de rechter
    suc6

    Like

  2. constantinoc zegt:

    Hoe gaat dat nu in Amsterdam-Zuidoost? Wordt dit blog door ambtenaren en bestuurders gelezen? En doen die iets met de aangeboden suggesties? Gaan ze er zo nodig over in discussie?
    Het zou in deze ‘interactieve’ tijd toch mooi zijn als er van overheidswege een reactie kwam. Al was het maar: het probleem is herkend, dank voor de suggestie, we komen in actie.

    Geliked door 3 people

    • constantinoc zegt:

      Ik klikte om te zien wie mijn reactie had ‘geliked’ en toen werd ik zelf geregistreerd als ‘liker’. Dat was niet mijn bedoeling, natuurlijk. Is dat weg te halen, Rob?

      Like

      • Rob Alberts zegt:

        Geen idee, ik heb even gezocht, maar ik kan het niet vinden.
        Op de gravatar klikkend van een liker komt er openbare info te voorschijn van de liker.
        Maar hoe een oorspronkelijke like te verwijderen weet ik niet.
        Instemmend met een reactie like ik en in jouw geval was dit ook collega blogger byttitje.
        Vriendelijke groet,

        Like

        • constantinoc zegt:

          Vermoedelijk kun je mijn like weghalen in het beheerscherm van WordPress. Als je daar dit bericht aanklikt en vervolgens Bewerken kiest, kun je ook reacties bewerken. Maar besteed er geen tijd aan, zo belangrijk is het niet.

          Like

  3. eindelijk een kritische opmerking op ‘onafhankelijke bloggers associatie’ over de technische uitvoering van een taak van de gemeente, nu nog hopen dat de gecontracteerde aannemers en hun opzichters dit lezen

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Inwassen, heet dat. Heel belangrijk bij alle straten en stoepen,ongeacht of het tegels,klinkers of andere soorten zijn. Zonde dat een bestuur zich er zo slordig van af maakt.

    Geliked door 1 persoon

  5. Suskeblogt zegt:

    Met de besparingspolitiek van tegenwoordig moet je van zulke toestanden niet schrikken. Het kan alleen maar erger worden.

    Geliked door 2 people

  6. Jolie zegt:

    Wat raar….. Onbegrijpelijk zelfs, dit kost uiteindelijk toch alleen meer geld..?

    Onze straat is laatst opnieuw bestraat na rioleringvervangen door een bedrijf uit Overijssel, keurig bezand en zelfs later nog n keer extra bezand. Maarja, moet de gemeente wel akkoord gaan met de extra reiskosten die zo’n bedrijf maakt (komt “van ver” in plaats van “uit de buurt”).

    Zou de gemeente/het stadsdeel garantie op de klus hebben? Dan kunnen ze de aannemer terughalen..

    Geliked door 1 persoon

  7. sjoerd zegt:

    Als dat nog helpt zou ik dat ook zeggen.

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Ha dus zand erover en geijk ook maar op het ja…

    Geliked door 2 people

  9. Lies zegt:

    In Brugge is ’t ook van dat…
    Lie(f)s.

    Geliked door 1 persoon

  10. madddox zegt:

    ja, en het moet meestal fijn wit zand zijn en dat kost natuurlijk, dus proberen ze grover, of goedkopere soorten, met alle gevolgen vandien natuurlijk!

    Geliked door 2 people

  11. Het heeft een naam dat zand in laten klinken… inwassen las ik hierboven, klinkt vreemd, maar zou zomaar kunnen. Kan me voorstellen dat je NEE zegt ;-).

    Geliked door 1 persoon

  12. yvonne zegt:

    Bij mij is ook de straat vernieuwd
    Het zand wordt er gewoon opgegooit
    En dan maar hopen dat het erin trekt
    Fijn weekend gewenst
    Groetjes van Yvonne

    Geliked door 1 persoon

  13. Plato zegt:

    Dat valt me flink tegen van die bestuurders. Je had meer kwaliteit verwacht. Dan kan ik ook wel gemeenteraadslid worden tenslotte. Gelukkig hebben ze dan aan jou een slechte. Blijf vooral nee zeggen als het nee is. Van ja knikkers is de wereld nooit verbeterd.

    Wat zullen er dan wereldwijd een zootje jaknikkers zijn. Oef.

    Geliked door 1 persoon

  14. Frank-103 zegt:

    Als de stratenmakers klaar zijn moet een inspecteur van de gemeente beoordelen of het werk volgens afspraak is uitgevoerd. Als dat niet het geval is moet er hersteld worden of korting gegeven. Het kan dus zomaar zijn dat er financieel iets geregeld is, helemaal als de gemeente weet dat de straat binnenkort voor iets anders weer open moet. Hachelijk?

    Geliked door 1 persoon

  15. John zegt:

    Straatklinkers worden het best ingewassen met brekerzand. De gradatie van de korrel is groter dan die van plaatzand wat vaak gebruikt wordt (en ook wel straatzand genoemd). Brekerzand gaat tussen de klinkers zitten en zit er uiteindelijk muurvast. De klinkers kunnen dan geen kant meer op en als jij er over heen rijdt met je fiets klinkt het lekker.
    De gemeente zal het brekerzand wel te duur hebben gevonden.

    Geliked door 1 persoon

  16. realjager zegt:

    Bezuinigen op een laagje zand lijkt mij toch niet echt veel op te leveren. Hier is het centrum ook helemaal op de schop geweest en het ziet er nu piekfijn uit moet ik zeggen. Niets op bezuinigd volgens mij….

    Geliked door 1 persoon

  17. appelig zegt:

    Dit gaat straks alleen maar meer geld kosten, als het weer opnieuw moet omdat de stenen kapot zijn.

    Geliked door 1 persoon

  18. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ja gister zaten de autotjes onder wat ijs , en werd er op Schiphol in de ochtend ook gedi-iced
    ik zelf had ook nog geen winterse ongemakken met de fiets en of trein , wil ik ook graag zo houden 🙂
    fijne dag nog

    Like

  19. cornma zegt:

    Dat zand hoort er toch bij om een goed resultaat te krijgen? Misschien zijn ze het gewoon vergeten en komen ze er later nog mee. Of ze weten dat de straat binnenkort weer opengebroken moet worden om één of andere leiding recht te leggen.

    Geliked door 1 persoon

  20. meninggever zegt:

    Met het verdwijnen van Publieke Werken, GEB en het Waterleidingbedrijf verdwenen ook de vakmensen. De stratenmakers (met diploma), de experts. Vandaar dat alles schots en scheef ligt en dat waszand niet meer wordt gebruikt. De eerste bestratingsmachines zijn al zichtbaar bij herbestratingen. En als men dan net klaar is komen de kabelleggers om de boel weer open te breken met alle gevolgen van dien. Omdat men ook bij de planners geen experts meer lijkt te bezitten. Als het over bestraten gaat, en ambtenaren die overal JA tegen zeggen, kijk eens naar de bestrating van de DAM, van planning tot uitvoering gedaan door aardige goed bedoelende amateurs…..met alle gevolgen van dien.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.