Een luie, decadente en vadsige Reiger

Langs het fietspad aan de Middenweg in de Watergraafsmeer kwam vroeger op de meest onverwachte momenten een flinke witte smurrie naar beneden. Hoog en droog bovenin de straatbomen zat sinds jaar en dag een kolonie nestelende reigers. Even iets verderop in een groep bomen van de Bijlmerweide herkende ik aan dezelfde witte smurrie en onooglijke takkennesten een andere kolonie reigers.

Beide kolonies zijn verdwenen. Herinrichtingen van Park Frankendael en de Bijlmerweide betekende kap van bomen. Door voor mij onbegrijpelijke redenen moesten juist de bomen van deze reigerkolonies verdwijnen.

In het boek “Ridders van de Bijlmermeer” lees ik een prachtig verhaal over Reigersbos. Tussen 1100 en 1500 is er vooral gevochten om de eigendomsrechten en de jachtrechten van Reigersbos. Vergeleken met de omgeving heeft het bos een stevige en hogere zandondergrond. Een ideale bodem voor bomen. De oudere en hogere bomen waren de plek voor een reigerskolonie.

Dat de reigers van de Watergraafsmeer en de Bijlmerweide nazaten zijn van deze kolonie ligt voor de hand. Dat ook die nazaten verdreven zijn door ondoordachte bomen kap vind ik weer minder.

Het geslacht van Amstel uit Ouderkerk waren liefhebbers van Reigers. De Bisschoppen van Utrecht en de Graven van Holland hebben menig conflict met elkaar uitgevochten om dit gebied. Of de Heren van Amstel hier altijd even netjes aan hebben deelgenomen is niet altijd even duidelijk. Na het geslacht van Amstel krijgen de Heren van Egmond en IJsselstein jachtrechten op het Reigersbos. Wel met de voorwaarde dat de landheer Hertog Albrecht van Beieren, graaf van Holland en zijn vrouw Margaretha van Kleef mogen mee snoepen van de jachtbuit. Aan het zeer gewilde reigersvet werd zelfs medicinale krachten toegedacht.

Door de hoge ligging en de zandondergrond is het oude Reigersbos uiteindelijk ontgonnen. Deels door de aanleg van een droge en hoog gelegen weg tussen Abcoude en Duivendrecht/Diemen, deels voor droge vruchtbare weidegronden is de oude reigers kolonie dus verdwenen. Maar nu zit er nog dagelijks een reiger op de stoep bij de viszaak bij mij om de hoek. Hij krijgt de duurste vis en de mooiste schaaldieren met hapklare brokken in zijn gulzige snavel.

Misschien zagen de edelen er vroeger lui, decadent en vadsig uit als zij een reiger verorberde? Ik vind de reiger bij Atouli Seafood van Winkelcentrum de Kameleon lui, decadent en vadsig!

Marc van Fucht denkt hier weer heel anders over.

Vandaar zijn film Schoffies.

http://www.schoffiesfilm.nl/

http://atouli.nl/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Een luie, decadente en vadsige Reiger

 1. Nannie zegt:

  (glimlach) dit is nog eens een veelzijdige reigergroet hahaha
  leuk hoor

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  een mooie geschiedenis les
  of deze viszaak en de reiger hier van weten , denk het niet 🙂
  en zo het filmpje mooi laat zien , ze zijn zo brutaal als de beul
  prachtig

  Geliked door 1 persoon

 3. Harrij Smit zegt:

  Interessant relaas, Rob. Het bestaan van reigervet doet mij wel heel erg denken aan het grapje over ooievaarskuitenvet uit mijn jonge jaren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Reigers zijn brutaal en onverbeterlijk, door de jaren heen!
  Veel vijvers zijn al door die onverlaten leeggeroofd..
  Maar ze zijn wel mooi! Een leuk verhaal weer!

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Ik zou geen idee hebben wat ik met een reiger zou moeten doen. Ik vind het hele statige beesten in de lucht.

  Geliked door 1 persoon

 6. constantinoc zegt:

  Helemaal terug van weggeweest in de steden. Net als de fuut. Ik herinner me nog hoe verrast ik was toen ik ineens een fuut in de grachten in het Amsterdamse stadshart zag. En de brutale reigers worden al bijna weer weggekeken. Gelukkig maken ze zelf wel uit of ze blijven! Mooi stukje weer, Rob. Ga zo door.

  Geliked door 1 persoon

 7. Blewbird zegt:

  Ze eten ‘alles’, ook ratten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Suskeblogt zegt:

  Veel reigers heb ik hier nog niet opgemerkt, dus verwacht niet dat ik iets zinnigs over die vogels schrijf.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Oh dit is wel een hele mooie link en zeker als je dan verder op de site gaat kijken…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 10. John zegt:

  De reiger staat hier te pas en te onpas aan de kant van de dulve

  Geliked door 1 persoon

 11. sprakeloosid zegt:

  Reigerbos, dacht even dat het dichterlijke vrijheid was, maar het bestaat echt. Tja het is wat met die reigerts

  Geliked door 1 persoon

 12. Frank-103 zegt:

  Persoonlijk ben ik een groot tegenstander van reigers en andere vliegende poepende vogels. Iedere keer als ik mijn automobiel heb gewassen lijkt het wel of zo’n monster in de dakgoot zit te wachten tot ik klaar ben, bouwt dan overdruk op in zijn darmkanaal om mijn auto in één keer weer volledig onder te schijten! En dat overkomt me dus meerdere keren per jaar! Doe mij maar een authentiek recept van reigers in een jagersaus, met gebakken aardappelen en worteltjes erbij! Hachelijk?

  Geliked door 1 persoon

 13. gewoonanneke zegt:

  Hier in de polders zijn reigers nog al schuw maar in de steden worden ze steeds brutaler ook omdat mensen ze gaan voeren. Het blijven in de polder mooie vogels om te zien en te fotograferen. Interessant verslag.

  Geliked door 1 persoon

 14. Saar zegt:

  Wat een verhaal over die reiger zeg. Die heeft het maar makkelijk aan de viswinkel!

  Geliked door 1 persoon

 15. Tja, reigers zijn opportunisten.
  In het keurige park Clingendael laat een groep zich dagelijks voeren door een dame. Ze wachten haar op en fladderen krijsend om haar heen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Frank-103 zegt:

  Hoi Rob,
  ik zal eens kijken of ik rendabel de reigerkak van het dak van mijn auto kan schrapen, dan koop ik hierna een station auto, een groter dak levert misschien ook meer kak?

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Geliked door 1 persoon

 17. In een ‘hot’ natuurblad van toen ‘Grasduinen’ stond een foto van een reiger in een winkelstraat van Amsterdam die voor een etalageruit stond te turen van een viswinkel…..

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  Veel van die reigers zie ik in de polders actief die onze woonstek omringen. Ook komen ze voorbij aan mensen die zo aardig zijn hen af en toe te voederen. Omdat ze idd aan de luie kant zijn maar als je goed oplet ook weer niet al te vet. Veel van die dieren moeten erg hard werken voor de kost. En dat is vergelijkbaar met Jan de Arbeider die ook zo hard voor zijn bruine of witte brood moet sappelen. Alleen wonen die niet in bomen…..nog niet! Maar je weet maar nooit met het beleid wat we vanuit Den Haag anno 2015 krijgen voorgeschoteld….

  Like

 19. smijling zegt:

  blij met het reiger verhaal. wat veel mensen vergeten is dat de reiger in de winter moeilijk eten kan vangen door het ijs. dus voer ik ze graag bij groetjes ikanmas

  Geliked door 1 persoon

 20. Zilvertje zegt:

  Ja, gelezen nu, leuk. Hij ( denk ik ) stond keurig te wachten, even later werd er wat lekkers gegooid, maar een snelle meeuw pikte het weg. Het was zo leuk. Jaaaaaaaa wat kunnen ze schijten. In Purmerend woonde ik aan het water, tegenover een boom, met reigers en vaak een nest, vaak zat ik in de tuin te lezen. Op mij en in het boek, eerst rood, dan enz ( ben de titel vergeten ) werd een hele lading witachtige visgeurende poep gescheten, brrrrrrrrrrrrrr, maar wel lachen en het brengt geluk ( zeggen ze )

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.