Smartphones, tabletten en laptoppen in de klas?

In de eerste klas zit Daniel. Net als in mijn brugklastijd sjouwt Daniel zijn hele boekenlijst en nog net even iets meer met zich mee. Zijn rugzak is groot. Daniel is een van de kleintjes. Op zijn eigen tempo haalt hij de juiste spullen te voorschijn. En op zijn eigen tempo maakt hij alle opdrachten. Aan het einde van de les gaat hij altijd als laatste uit het leslokaal. In de juiste volgorde en op de juiste plek wordt alles weer in zijn rugzak terug gestopt. Wanneer hij zijn rugzak optilt om mee te nemen verwacht ik elke keer dat zijn rug zal breken.

Quinten uit een andere eerste klas heeft dezelfde gedrevenheid en hetzelfde tengere postuur. Zijn schoolspullen zitten in een tablet met bijbehorende toetsenbord. De schooltas van Quinten is beduidend kleiner en lichter. Maar ook Quinten heeft een eigenzinnige manier van zijn schoolwerk ordenen. Of er nu wel of geen draadloos internet aanwezig is, hij weet altijd zijn school opdrachten uit te voeren.

In een iPad klas ontdekte ik hoe ik de openstaande spelen bij een leerling kon controleren. Vingervlug als de leerlingen zijn wordt er natuurlijk heel snel van scherm gewisseld als ik voorbij kom. Een leerling gebruikte 48 spelletjes op zijn iPad. Ook het chatten m.b.v. de computer of tablet tijdens de les is velen malen sneller dan de ouderwetse briefjes door het lokaal. Toch zie ik Quinten nog steeds opbloeien met zijn minicomputer. Daniel wens ik een lichtere schooltas toe.

Naast alle voordelen zie ik ook wel de nadelen van de moderne hulpmiddelen. Kijkend naar een plaatje met een lei en griffel zullen kinderen nu denken aan een tablet met stylus pen. Wordt er in de toekomst meewarig gesproken over de huidige bezwaren tegen het gebruik van smartphones, tabletten en laptoppen in de klas? Of draagt elk kind straks een lichte en goedgevulde schooltas? Voor Daniel zijn rug is het beter. Bij Quinten zie ik al de voordelen. Het afdwalen van de aandacht zal natuurlijk van alle tijden blijven.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Smartphones, tabletten en laptoppen in de klas?

 1. Harrij Smit zegt:

  Mijn sympathie gaat onmiddellijk uit naar Daniel, maar dat zal wel iets met mijn leeftijd te maken hebben, denk ik. Pure nostalgie, want ik doe tegenwoordig nog maar zelden iets met pen, potlood en papier. Mooi kijkje in de klas.

  Geliked door 1 persoon

 2. hanscke zegt:

  Als een leerling liever iets anders doet dan de les volgen, dan zal hij/zij daar altijd in slagen. Vroeger en nu. Desnoods in het dagdromen wegraken. Ik was altijd heel blij als de leerlingen oprecht geïnteresseerd waren. En tja, dat heb je natuurlijk niet altijd in je macht.

  Geliked door 2 people

 3. We gebruiken nog zelden een potlood, pen en papier. De laptop, de ipad, ook wij zijn er door bezeten en toch heb ik nog lei en griffel gekend op school. Ik koester wel een mooie vulpen en ik vul er nog mijn agenda mee in. Vind het zo mooi om de inkt te zien vloeien maar ook blind typen is mij niet vreemd. Ik hou van beide. Wat de toekomst wordt? Straks spreken de kinderen tegen hun ipad en die noteert zeker. Maar kunnen ouders dat blijven betalen blijft voor mij toch een sociale kwestie.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ja Daniel , doet me denken aan mijn tijd op school , maar er zal volgens mij best wel ergens een middenweg zijn , ik zie vaak kinderen in de trein met boeken en schriften en pen of stift bezig , dus helemaal weg is dat nog niet

  Geliked door 1 persoon

 5. lummel zegt:

  Prima verhaal Rob, heerlijk vooruitzicht, alleen maar een ipad mee te hoe en sjouwen. En alle boeken bij je hebben

  Geliked door 1 persoon

 6. kliefje zegt:

  Het heeft veel voordelen. Ik gebruik zelf ook al jaren meer geen boeken, niet privé maar ook niet als het mijn werk betreft. Ik doe veel nascholingen online, zoek dingen online op, pak nooit meer een naslagwerk.

  Tsja, en die afleidingen zijn er altijd wel, daar blijven ze naar zoeken…

  Geliked door 1 persoon

 7. gtbroek zegt:

  veel voordelen, ook vele nadelen. Zo ben ik bang voor het verdwijnen van het stadsbeeld door alle online aankopen. Winkels sluiten…

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  Ik schrijf mijn interviews nog wel steeds met pen op papier. Maar ja de nieuwe tijd, dingen veranderen natuurlijk. Ben ook blij dat ik niet meer met een kroontjespen hoef te schrijven, vond het vreselijk vroeger. En inderdaad vroeger zat ik bij geen interesse ook te tekenen in mijn agenda of schriften. Wat is het verschil. Ik weet het niet.

  Geliked door 1 persoon

 9. kakel zegt:

  Het is klein en compact en alles wat je nodig hebt, staat er in. Klinkt als een reclameslogan voor een tablet. Toch geloof ik dat de nadelen ook zwaar wegen. Een ding staat als een paal boven water. Een lang-geleden-opmerking van mijn dochter (sinds september vorig jaar Erasmusstudent) “Als je oplet tijdens de les, hoef je thuis veel minder te doen.” En of dat dan voor boeken of elektronica geldt, dat opletten blijft de belangrijkste boodschap!

  Geliked door 1 persoon

 10. RenéSmurf zegt:

  De boeken in een kluisje op school, of in een kast ergens, kan ook.
  Evengoed, we gaan gewoon met de tijd mee, en we kunnen onder andere aan het stemgedrag dan wel weer zien of het leuke mensen geworden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  We gaan gewoon met de tijd mee voor of nadeel zal die tijd ons wel duidelijk maken. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 12. terrebel zegt:

  Mijn dochter zat in zo’n iPad klas en had er zeer veel moeite mee om de discipline te bewaren. Menig volwassene zou ook niet rustig kunnen werken omdat berichtjes van Whatsapp en Facebook en zo steeds weer lonken. Anderzijds: klaagde men ooit niet over die vermaledijde uitvinding waardoor kinderen niets meer uit het hoofd leerden maar gewoon hele toneelstukken oplazen? Indertijd gingen ook bij docenten stemmen op om dat moderne gedoe maar te verbieden op scholen. Was dat verbieden gelukt dan hadden wij nu het schrift niet gekend. Ik bedoel maar…

  Geliked door 1 persoon

 13. hanneke zegt:

  Ik denk dat je uit een boek makkelijker leert en dat wat je leert beter beklijft. Even snel terugbladeren om iets terug te zoeken gaat er een stuk handiger. Boeken blijven de basis, tablets zijn ideaal voor de ondersteuning, het oefenen, de extra’s, het woordenboek en het internet. Tablets maken zo het leren een stuk leuker.

  Geliked door 1 persoon

 14. fietszwerver zegt:

  mogge Roel
  leuk om de reacties te lezen , komt er overal toch op neer dat , als je leert opletten belangrijk is en elke verleiding storend is , en ik las ook over de boeken als basis , ach nog 3 maanden en ik ben met pensioen , ik heb er geen last van 🙂
  En of er nog sneeuw komt , persoonlijk hoop ik van niet , je zag het nu ook weer een paar cm en het land ligt op z’n reet , ik zie het wel , ben 1 weekje naar de Alpen in maart
  geniet de dag

  Like

 15. John zegt:

  Ik moet aan mijn eigen schooltijd denken waar ik met een loeizware tas elke dag weer heen ging. En weer terug ook natuurlijk.
  De moderne techniek heeft zo zijn voordelen, maar het chatten en spelletjes spelen onder schooltijd vind ik wel een crime.

  Geliked door 1 persoon

 16. bas zegt:

  ook ik doe overal aan mee,maar een goed boek voelen en opsnuiven dat ga ik ook niet uit de weg.

  Geliked door 1 persoon

 17. Plato zegt:

  Ik ben wel benieuwd hoe je die openstaande spellen controleert. Maar dat kun je natuurlijk niet op een blog zetten. De moderne apparatuur heeft zonder meer voordelen. Misschien moeten we nog leren er evenwichtig gebruik van te maken.

  Like

 18. staartje zegt:

  Een laptop is prima als digitale drager. Ik vind het opvallend dat mensen als Bill Gates hun kinderen bewust naar een niet-iPad school sturen. Verder denk ik dat concentratie een groot probleem is/wordt. Mijn studenten gaven onlangs bij een examen aan dat niet de inhoud een probleem was, maar de duur van het examen. Met ipads, laptops ben je snel weg. Gewoon boeken dus, maar wel ietslichter…

  Geliked door 1 persoon

 19. sjoerd zegt:

  Het heeft allemaal zijn voor en zijn nadelen, ik ben helemaal voor complete digitalisering, maar dat is een ict’er niet vreemd… Al die snufjes en gadgets ben ik wild op.

  Geliked door 1 persoon

 20. Cor Bavinck zegt:

  Hey Rob, dat zijn “modern times” Op http://www.spons.nl/edutrainers vind je er alles over…..

  Geliked door 1 persoon

 21. bentenge zegt:

  Ik weet het zelf niet altijd goed. Als ik “in de klas” vervang door “thuis” dan weet ik het ook niet. Maar je kunt het niet echt tegenhouden denk ik.
  En zoals je beschrijft, het heeft best wel voordelen.

  Geliked door 1 persoon

 22. Tjonge, de moderne tijd.. Het lijkt mij toch ook beter als ze gewoon uit boeken leren die studentjes van tegenwoordig. Maar je ontkomt er niet aan als het op andere manieren, dus in dit geval digitale manieren, wordt aangeboden in deze tijd.
  Ze komen er wel, net als wij er zijn gekomen!
  Mooi stukje!

  Geliked door 1 persoon

 23. de vooruitgang is niet tegen te houden.
  veel scholen werken al uitsluitend met laptops.
  scheelt een hoop bomen .. 😉

  Geliked door 1 persoon

 24. Paul zegt:

  Het afdwalen tijdens de les heb je inderdaad geen iPad voor nodig. Dat kon ik vroeger, met rondgaande briefjes en geintjes ook al heel goed. Verder lijkt het afschaffen van boeken me geen probleem: minder papier is goed voor de natuur. Alleen jammer dat daarmee het handschrift ook steeds slechter wordt. Want wie van de jongeren schrijft nog echt met de hand? Weinig, vermoed ik.

  Like

 25. Bertie zegt:

  Ach, het was vroeger ook niet allemaal zo geweldig. Ik zou denken: de school gaat mee met de tijd, dat is onontkoombaar en daar kan je je voordeel mee doen. Thuis houden we papieren boeken in ere door er zelf zoveel mogelijk gebruik van te make. Zelfs mijn huishoudboekje is er nog een van papier.

  Like

 26. Frank-103 zegt:

  Mijn zoon zat in een laptopklas, ging helemaal los op sociale media en met spelletjes, dat is toch heel wat meer afleiding dan dat je zo nu en dan een keer naar buiten kijkt! Met als resultaat dat hij nu zwaar onder zijn niveau op vmbo kader zit en geheel niks meer voor school hoeft te doen en toch negens en tienen haalt. Ik ben niet enthousiast over het gebruik van laptops! (Mobiele telefoons zijn hier inmiddels verboden in de klassen, die moeten ze in hun kluisjes opbgen)

  Like

 27. Frank-103 zegt:

  Opbgen? Opbergen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.