4.615 patiënten

In de wachtkamer van het Gezondheidscentrum lees ik dat er 4.615 patiënten staan ingeschreven. Amsterdam heeft op dit moment 980 huisartsen. Mijn huisarts vertelt mij dat er heel veel patiënten zonder huisarts zijn. Op hun website schrijven mijn huisartsen het volgende:

“Helaas nemen wij momenteel geen nieuwe patiënten aan in de praktijk. Om goede huisartsenzorg te kunnen blijven leveren willen wij grenzen stellen aan onze praktijkomvang.”

Waar ik het meeste van schrik is dat de gemeente Amsterdam samen met de Gemeente Diemen geen ruimte reserveert voor nieuwe huisartsenpraktijken in nieuwbouwwijken ….

Jaren geleden schreven Saar Boerlage en Wil Codrington als gemeenteraadsleden een Nota Huisartsen. Met hun toestemming mocht ik deze nota ook in de stadsdeelraad van Amsterdam-ZuidOost presenteren. Daaraan gekoppeld diende ik een motie in. Bij elk te realiseren nieuwbouw wijk in Amsterdam-ZuidOost moet volgens de unaniem aangenomen motie ruimte gereserveerd worden voor eerstelijns gezondheidszorg.

Met de Amsterdamse Vereniging van Huisartsen ben ik toen gaan kijken naar mogelijke locaties voor nieuwe gezondheidscentra. Hierdoor is gelukkig een nieuw gezondheidscentrum gerealiseerd.

Mag ik zeggen dat ik het schandalig vind dat nu na meer dan 25 jaar hetzelfde probleem nog steeds bestaat. Elke bewoner in Amsterdam en Diemen heeft recht op een huisarts.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op 4.615 patiënten

 1. Matroos Beek zegt:

  De zorg wordt niet meer gegarandeerd.
  Zorgwekkend met het toenemend aantal ouderen.
  Bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ferrara zegt:

  Je mag dat zeker zeggen. Het is droevig gesteld met de basiszorg.

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Al een geluk dat wij nog een keuze hebben. Maar ook meer een meer artsen hier doen aan patiënten stop.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Daar ben ik het volkomen mee eens!

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Wat moet je zonder een huisarts…erg hoor.

  Geliked door 1 persoon

 6. Willem zegt:

  En met de mentaliteit (beleid?) van de huidige regering van “kiep het probleem maar bij een ander over de schutting, dan zijn wij ervan af”, voorzie ik voorshands ook geen verbetering van de situatie. Het moet me echt even van het hart, maar ik heb de achtereenvolgende kabinetten Rutte niet kunnen betrappen op een echte toekomstvisie die verder reikte dan de volgende verkiezing. Of heb ik echt iets groots gemist? Maar dan kom je in een soort discussie terecht die niet past op dit blog.
  Maar niet alleen in Amsterdam en Diemen hebben mensen recht op een huisarts. Ook in de rest van het land, met name aan de ‘boorden van Nederland’ beginnen de problemen in de huisartsenzorg nijpend te worden en daar is spoedeisende hulp vaak 10-tallen kilometers bij je vandaan, omdat heel veel ziekenhuizen gesloten zijn. Onrendabel! Dat getal van ruim 4600 op een kleine duizend huisartsen valt nog wel mee vind ik; afgerond 5 patiënten per huisarts.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik lees inderdaad over het sluiten van Eerste Hulp posten, van complete ziekenhuizen en het huisartsen tekort elders. Zonder extra’s heeft een huisarts tussen de 2.500 en 3.000 Patienten nodig voor een financiële gezonde praktijk. Dat is dan de bedrijfseconomische kant.

   De macro-economische kant van een uitgeholde eerste lijns gezondheidzorg breken ons land ook financieel op. Voor de menselijke kant zie ik van onze regering geen enkele aandacht.

   Bezorgde groet,

   Like

 7. Karel zegt:

  het is te absurd voor woorden 😦

  bedroevende groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Dit probleem is helaas niet uniek voor Amsterdam, zoals Willem hierboven al schreef.
  Ook in Fryslân is dit in een paar regio’s een actueel probleem.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Treurig… 😫

  Geliked door 1 persoon

 10. Rianne zegt:

  Komt voor een deel ook doordat maar weinig basisartsen er voor kiezen huisarts te worden, waardoor de nieuwe aanwas, of uitbreiding van een praktijk, ook niet altijd meevalt.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De meeste onderzoeken geven aan dat nieuwe huisartsen graag in deeltijd bij een gezondheidscentrum werken. Als de overheid in de bestemmingsplannen geen ruimte reserveert voor gezondheidscentra dan zijn de gevolgen direct merkbaar in de grotere kosten van de lokale gezondheidszorg. Geen eerstelijn gezondheidszorg betekent meer en grotere kosten bij de tweede lijn gezondheidszorg en meer ziekenhuis opnamen …

   Bezorgde groet,

   Like

 11. Villasappho zegt:

  Ik hoorde er pas geleden over, dat het dus kan zijn dat je verhuist en geen nieuwe huisarts kan nemen zoals zou moeten.

  Geliked door 1 persoon

 12. Sjoerd zegt:

  Ik ben blij dat ik een huisarts heb… Ik ken haar weliswaar niet, maar zeker is zeker.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Nadat je Abraham of Sara hebt gezien is een regelmatige gezondheid controle een verstandige keuze. Na het bereiken van de pensioenleeftijd is dat helemaal aan te raden. Voorkomen is beter dan genezen …..

   Stille groet,

   Like

 13. gewoonanneke zegt:

  Het is hier en daar echt een groot probleem. Niet alleen in de steden maar ook in de buitengebieden. Hier bij ons gelukkig nog niet.

  Geliked door 1 persoon

 14. Je mag van mij inderdaad zeggen dat zoiets schandalig is.

  Geliked door 1 persoon

 15. Spontanity zegt:

  Dat is idd een een ernstige situatie.
  Maar, steeds meer mensen, steeds minder huisartsen.
  En het geldt niet alleen voor huisartsen, maar voor de zorg in het algemeen, het onderwijs!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.