Tegels of een groene oase …

Bij mijn ene buur liggen stapels tegels in het plantsoen. Bij de andere buur liggen er stapels tegels in de tuin. De volgende buren hebben in hun tuin de ene partij tegels vervangen door een andere partij tegels. En terwijl ik dit opschrijf is weer een andere buur zijn geheel betegelde tuin aan het schoon spuiten.

Ondertussen klinkt het getimmer en gezaag voor nieuwe schuttingen in de buurt. En overdenk ik het enthousiaste verhaal van een buur over het nieuwe tuinhuis.

Amsterdam en Rotterdam zijn verwikkeld in het NK tegelwippen. Een ludieke wedstrijd om aandacht te geven aan het belang van groen in onze directe woonomgeving. In het nieuws overheerst de Corona Crisis. Maar de Klimaat Crisis dendert ondertussen voort. Problemen met de biodiversiteit en Stikstof raken op de achtergrond.

Vanwege een najaarsstorm Francis en enkele regenbuien is de Hittegolf alweer vergeten. Al zie ik wel allerlei trotse plaatjes van gekochte airco’s en ventilatoren voorbij komen.

De liefhebbers van bestuivers en inheemse kruiden werken aan een bloemenlint door Kantershof. Zij zijn jammer genoeg ver in de minderheid. Ook de vrijwilligers van het Voedselbos in de K-buurt vechten nog steeds een langdurig gevecht met tegenwerkende ambtenaren en groenaannemers.

Toch denk ik met optimisme terug aan het gesprek met een kersverse opa uit de buurt. Trots vertelt hij dat zijn kinderen eindelijk aan hem vragen waarom hij zo druk bezig is met het behoud van het groen in ons stadsdeel. En waarom hij graag samen met het stadsdeelbestuur en alle gebedshuizen wil praten over de noodzaak van natuur, groen en biodiversiteit. Verduurzamen en de noodzaak van de energietransitie is volgens hem noodzakelijk. Hij weet dat in elke religie, godsdienst en geloofsovertuiging planten, dieren, de natuur en onze Aarde geëerd en gewaardeerd worden. En er hebben zich al zo’n 20 besturen van gebedshuizen in Amsterdam-Zuidoost bij hem aangemeld om gezamenlijk te verduurzamen en de Natuur te ondersteunen en te verbeteren. Maar of dit de tegelleggers, schutting- en tuinhuis-bouwers of de stadsdeelbestuurders en/of groenambtenaren zal overtuigen ???

De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen is afhankelijk van het behoud van de natuur, het groen en de biodiversiteit.

De tegelleggers, schutting- en tuinhuisbouwers vergeten dit. Wel hoor ik bij deze buren kinderen en kleinkinderen over de nieuw gelegde tegels rondlopen. Al voorkomen de tuinpoorten, schuttingen en tuinhuizen elke inkijk in hun tuinen.

Volgens mij vergeten teveel tuinbezitters  in Kantershof van de K-buurt, Bijlmermeer, Amsterdam-ZuidOost dat deze woonwijk ooit bekend stond als een groene oase in een versteende en betonnen stad …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Tegels of een groene oase …

  1. shivatje zegt:

    Erg dat er zoveel groen weg gedaan wordt en plaats moet maken voor tegels of gebouwen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  2. Ons nieuwe terras is een kiezelterras, zodat regenwater goed de grond in kan zakken

    Geliked door 2 people

  3. Karel zegt:

    helaas Rob
    en dat is niet alleen bij jou in de buurt hoor 😦

    bedroefde groet

    Geliked door 1 persoon

  4. picpholio zegt:

    Hier worden in Antwerpen veel tegels uit het voetpad gehaald (tegen de huisgevels dus) om bloemen en planten neer te zetten. Het geeft een heel leuk straatbeeld als het met de nodige zorg gebeurt en het is wettelijk toegestaan.

    Geliked door 2 people

  5. bvision zegt:

    Ik heb ook een groene tuin, maar als ik zo links en rechts kijk ligt de voorkeur toch bij een betonnen tuin. Die mensen missen toch wat, groen, vlinders, bijen, vogels en een hoop werk…

    Geliked door 3 people

  6. meer groen zou hier ook de regel moeten zijn

    maar als onze overheid een grote pleinen aanlegt ( bv ’t Zand in Brugge) moet je het weinige groen wel gaan zoeken

    de wateroverlast bij onweer e.d. moeten de bewoners er maar bijnemen

    groeten

    Geliked door 2 people

  7. Bertie zegt:

    Tja. De schutting was een van de eerste dingen die we zetten, we wonen in een rij van vijf woningen. Het is een recht om zoveel mogelijk op jezef te leven, uiterst vervelend wanneer de gezinnen door elkaar lopen, dat zagen we vroeger en willen we niet meer.
    De tegeltuinen zie je steeds meer helaas. Dat is makkelijk in onderhoud en handig voor terrasmeubilair en kinderspelletjes. Bovendien, zegt men hier, het water loopt toch wel weg omdat we tamelijk hoog zitten. Jammer, je kunt iemand niet dwingen.

    Geliked door 1 persoon

  8. Matroos Beek zegt:

    Beton in een tuin, dat is geen tuin. Zelfs opritten in beton moesten verboden worden. Er zijn alternatieven genoeg. Mensen moeten af van die versteende gedachten wat tuinaanleg betreft.
    Groene groet

    Geliked door 2 people

  9. KnutzEls zegt:

    De nieuwe buren hebben eerst de tuin leeggesloopt, tegels erin geramd en er tenslotte een blokhut over de volle breedte en tot midden in de “tuin” laten plaatsen. Lawaai vanaf mei tot nu. Niks groen, niks vlinders, niks bloemen. Snik…!

    Geliked door 2 people

    • Willem zegt:

      Zelfs niet de moeite genomen om een sedumdak op de blokhut te leggen? Twee jaar geleden heb ik mijn schuurdak belegd met sedum en gemerkt dat het werkt als isolatie bij warm weer en vanuit mijn slaapkamer kan ik genieten van de vele bloeiende vetplantjes.
      Het enige nadeel dat ik ondervonden heb bij de extreme hitte was dat zelfs het sedumdak na 6 weken droogte een sproeibeurt nodig had. Maar dat was een gevolg van het systeem dat ik moest kiezen; de dakconstructie was niet geschikt voor het klassieke, toch wel zware sedumdak, maar de sedummatten moesten op minerale wol gelegd worden. Dat is droogtegevoeliger, maar het eindresultaat is niet minder mooi.

      Geliked door 2 people

  10. Karel zegt:

    dan doe je het goed in jou groene oase Rob
    het is inderdaad genieten van wat er zo al groeit en bloeit

    rustige avond groet

    Geliked door 1 persoon

  11. gewoonanneke zegt:

    Heb ook wel tegels maar ook genoeg tuin en vijver over. Toch dat had ik al gezegd geloof ik gaan er weer tegels uit voor. Ben blij dat mijn zoon veel groen in zijn tuin heeft. Mijn kleindochter een spin op haar buik had en helemaal niet eng vond haha en lekker op het gras kan lopen. En in het najaar scharrelt er altijd een egeltje.

    Geliked door 1 persoon

  12. Die laatste zin. Ik voel de pijn.

    Geliked door 1 persoon

  13. bentenge zegt:

    Laat me eens een eenvoudige oplossing aanreiken. Maar een onhaalbare. Ontzeg al die tegelleggers en schuttingzetters de toegang tot hetr gemeenschappelijke groen onde rhet mom van lasten en lusten. Als ze altijd in hun stenen woestijn moeten vertoeven gaan ze mogelijks ooit anders piepen. Want het zijn die tegelleggers die dan het “publieke” groen gaan plattrappen omdat ze eens iets anders willen zien.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Wat een creatieve en utopische oplossing.

      Vredelievende groet,

      Like

    • marieclaire zegt:

      Er zijn ook heel veel flatbewoners die het publieke groen plattrappen denk ik maar zo. Het publieke groen is er om van te genieten door alle mensen. Overigens vind ik ook dat er een wettelijk maximum moet worden gesteld aan het bestraten van tuinen en een verplichte hoeveelheid groen.

      Geliked door 1 persoon

      • Willem zegt:

        Met het eerste deel van je reactie ben ik het helemaal eens, maar het stellen van een wettelijk maximum aan het bestraten van een tuin is me toch echt een aantal bruggen te ver.
        Ik ben geboren en opgegroeid in een boerderij die ‘onder monumentenzorg’ stond en weet daardoor uit ervaring hoe het is als je voor iedere verandering om je huis bewoonbaarder te maken, het reële risico liep om de boel weer terug te draaien in de ‘oorspronkelijke toestand. En dat allemaal geheel volgens de (toenmalige) wet.
        Nee, voor mij beslist geen bemoeienis van overheidszijde over de inrichting van je eigen tuin, in welke vorm dan ook. De enige uitzondering die ik erop maken wil betreft de volksgezondheid, maar bv buren hebben er ook weinig mee te maken.

        Geliked door 1 persoon

  14. Anuscka zegt:

    Wat een hartverwarmend pleidooi voor meer groen! Ik hoop dat het tegel-tij zich gaat keren…

    Geliked door 1 persoon

  15. Het klimaat wordt weg gemoffeld onder het mom van de corona ipv het aan te pakken!

    Geliked door 1 persoon

  16. Spontanity zegt:

    Hier ook veel betonnen tuintjes.
    Zonde.

    Geliked door 1 persoon

  17. Karel zegt:

    ja die weegschaal valt niet altijd mee 😁

    ik maakte gister toch nog een blokje om en mooi op tijd terug voor een bui en de koers
    vandaag nog wat HH , morgen op pad
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  18. Pingback: Blog: tegels of een groene oase? - 1104 en zo

  19. rietepietz zegt:

    Héél belangrijk inderdaad dat groen rondom het huis, Onze bescheiden stadstuintje van rond de 40 vierkante meters is voor méér dan de helft helemaal groen, wat betekend dat slechts een minimaal terrasje , een pad naar en werkruimte voor de schuur betegeld zijn. Maar zolang er steeds meer groen gebied verstedelijkt is het dweilen met de kraan open. Zag van de week dat er wéér een heel groen gebied tussen Rijswijk en Delft volgebouwd is want natuurlijk moeten al die instromende mensen ook ergens wonen. Zolang men de bevolkingsgroei geen halt toe kan roepen zal er steeds minder groen beschikbaar worden . Maar oke, ik probeer mijn steentje bij te dragen al moet je dat in dit verband natuurlijk niet letterlijk nemen.

    Geliked door 1 persoon

  20. Dhyan zegt:

    Ik ben ook een vervend voorstander van groene tuinen maar een wilde tuin is kennelijk geen optie, het moet allemaal keurig zijn aangelegd en met heggenschaar grasmaaier en bladblazer en ander terroriserend materiaal worden onderhouden, liefst dagelijks. En als het geluidmilieu het moet ontgelden mag iedereen van mij van harte de hele tuin vol leggen met steen.

    Like

  21. meninggever zegt:

    De Bijlmer…waar je volgens de folders van toen de nachtegaal kon horen zingen. Dat was heel even zo, zeker. Maar daarna was het vooral geluid van de buren uit de kolossale flats van toen. Betonnen gebouwen omringd door veel groen. Mooi, en je zag dat groen met het jaar groeien. Tot struikrovers er zich in verscholen. Het groen werd gekapt. Voortschrijdend inzicht. Wij hadden zelf in onze daarna bewoonde huizen veel groen. Altijd tuinen voor en achter, altijd opvang voor water. Nog steeds vangen we regenwater op en sproeien dat in warme dagen over de naar vocht snakkende begroeiing. Maar versteende gebieden hebben geen beste opvang voor water. En dus snap ik niet dat juist Groenlinks en PvdA samen met D66 steeds maar weer pleiten voor verstenen van agrarische gebieden. Uitstoot is het gevolg. Want waar mensen wonen stoot men ook uit. Laat groen groen blijven en je doelstellingen worden bereikt. Bijverschijnsel, we moeten de bevolkingsgroei beperken. Dringend nodig…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.