Gouden Leeuw, monumentaal!

Bewoners van Gouden Leeuw zijn blij met en trots op de nominatie voor jong monument. Daarmee werd de bijzondere structuur van hun thuis erkend.

Het dagelijks bestuur van Zuidoost maakt de Gouden Leeuw, met het omliggende Joop van Stigt-park, gemeentelijk monument. Dit beschermd en behoud het fraaie ontwerp van Joop van Stigt, een mooi stukje Bijlmer. De Gouden Leeuw heeft stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische waarde. Als een van de laatste grote betonnen woonstructuren in Zuidoost is het uniek. De kenmerkende principes zijn nog steeds zichtbaar: vrij in het groen, parkeergarages aan de dreef, glazen binnenstraat op maaiveldniveau, collectieve ruimten en portiek ontsloten flatgebouwen. Samen met samen met het complex Groenhoven is het een goed voorbeeld van het structuralisme en een belangrijk onderdeel van het oeuvre van architect Joop van Stigt.

Het specifieke zit in de toepassing van het structuralisme, door van Stigt vaak aangeduid als ‘het spelen met vierkantjes’. Dat komt terug in het patroon van de maatvoering, de ‘menselijke maat’ (veelvouden van 1.8 meter) waarin mensen zich thuis voelen. Het werken met flexibele binnenwanden is voor dit ontwerp kenmerkend. De interne verbouwingen zijn dus juist de vrijheden die Joop van Stigt voor de bewoners mogelijk maakte. Dat blijft natuurlijk. Dankzij een monumentaanwijzing zijn de flatcomplexen formeel beschermd tegen sloop. Maar bewerkstelligt ook dat het uiterlijk van het complex Gouden Leeuw (en Groenhoven) bij onderhoud en vernieuwing bijdraagt aan een duurzame instandhouding van de kenmerkende onderdelen van beide complexen.

Een monumentenstatus staat onderhoud en herstel in de toekomst uiteraard niet in de weg! Er is een Amsterdams Restauratiefonds, waarbij particuliere monumenteigenaren een verzoek om laagrentende lening kunnen doen. Dit is ook mogelijk voor VVE van Gouden Leeuw en Groenhoven. Daarnaast is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor onderzoek naar verduurzaming van monumenten bij de provincie Noord-Holland. https://www.noord- holland.nl/Loket/Producten en Diensten/Producten op alfabet/O/Onderzoeken duurzaam benutten monumenten Noord Holland subsidie.

De samenhang van de appartementen met de loopgangen, de parkeergarage en het autovrije maaiveld is één geheel. Jammer genoeg maakt de overheid hier een vergissing! De randen van het geheel, de parkeergarage, worden vergeten. Alsof je de randen van de Nachtwacht wegsnijdt omdat er een te kleine schilderijlijst wordt gebruikt!

De VVE Gouden Leeuw dringt daarom aan op aanwijzing tot gemeentelijk monument van de parkeergarage en de parkaanleg om Gouden Leeuw. Door het (nu) niet opnemen van noch de parkeervoorziening, noch het park, ontbreekt volgens de VVE de garantie dat deze gehandhaafd worden en /of bewaard blijven. (maaiveld gebonden parkeren en/of verdere invulling van het park met laagbouwwoningen zijn dan in de toekomst niet uitgesloten). Ook de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen Welstandscommissie) heeft gepleit voor het handhaven van de centrale parkeervoorziening omdat deze onlosmakelijk aan de opzet van het complex verbonden is.

De gemeente onderkent het belang van de autovrije parkaanleg, genoemd door diverse eigenaren, het bestuur van de VVE Gouden Leeuw (en de Bewonersraad Groenhoven). Het Joop van Stigtpark was tot nu toe geen onderdeel van het te beschermen monument. De ligging in het groen is onderdeel van het ontwerpconcept van architect Van Stigt. Het verdichten en verharden van het park is bijv. niet gewenst en zou afbreuk doen aan dit ontwerpconcept. De begrenzing (contour) van het aan te wijzen monument wordt daarom uitgebreid, waarmee het park onderdeel wordt van het monument.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Gouden Leeuw, monumentaal!

 1. Herman zegt:

  Soms wens ik dat er een fotootje bij staat. Want dat maakt meer duidelijk waar de tekst over gaat. Maar goed dat zo’n complex een mooie status krijgt. Want het structuralisme was toch een architectonisch belangrijke stijl in een bepaalde tijdsperiode.

  Like

 2. Karel zegt:

  geen idee Rob , ik ken de Hulk en zijn vrouw niet , was druk met kinderen en oudere en grootouders bij de piramide
  ja dat is een mooi rondje fietsen
  zag ook leuke optrekjes , daar kan de Goudenleeuw niet tegen op , zijn die niet wat jong om nu al een monument te zijn

  fijne avond groet

  Like

 3. meninggever zegt:

  Gouden Leeuw, ooit een van de eerste blokken van de voormalige Bijlmermeer waar je flats kon kopen. Totaal anders van opzet dat de lintbebouwing die het beeld van de Bijlmer zo lang bepaalde. Minder massaal, net even andere bewoners ook. Die in hoogte verschillende blokken met glazen gangen als verbinding, het was net de Eredivisie van de Bijlmermeer. Toch gingen ook daar de eerste bewoners al snel hun heil anders zoeken. Toch wat te veel nadelen. Wat ik me herinner was het zo dat je zelf de wanden van de kamers kon laten verplaatsen en dat die wanden van een soort geperst houtvezel waren gemaakt of zo. Daardoor konden bewoners al naar gelang hun behoeften bepaalde ruimten groter of kleiner maken. Maar wellicht vertekent de herinnering de feiten hoor…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De flexibele binnenmuren zijn inderdaad kenmerkend voor de appartementen in Gouden Leeuw.
   Waarom een deel van de eerste bewoners vertrok weet ik niet.

   Bij de aanvraag voor een monumentale status is een groep bewoners initiatiefnemer. Waarbij andere bewoners de aanvraag met groot enthousiasme volgen.

   Stille groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.