Duurzaam wonen XIII

In een korte draad op twitter over duurzaam wonen krijg ik een reactie van Menno van Eck. Later krijg ik van hem van hem een email met een omschrijving van alle uitgevoerde energieverbeterende maatregelen in zijn woning.

Het gaat om een woning van 1976. Met de volgende weblink zijn een aantal basisgegevens gepubliceerd: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/hoekwoning-1978-best

Dit is wat Menno mij aanvullend per email stuurt:

Hoe we het kochten; Toen we het huis kochten in 2002 was de benedenverdieping voorzien van dubbel glas (1986). Het huis (hoekwoning) was uitgebouwd aan de zijkant, waar ook de (oorspronkelijk in de woonkamer) trap naartoe was verhuisd. Dit verzorgt bij deze woning een “halve schil” aangezien de bijbouw op 18 graden gehouden kon worden.

Eerste stappen:

2009 hebben we aan de achterkant (zuid-oost) een serre gebouwd (geïsoleerd aluminium met HR++ glas). Later in 2012 hebben we een dakkapel geplaatst waarbij het dak geïsoleerd werd, en overal (bovenverdieping) HR++ glas met aluminium kozijnen. Ook op de dakkapel.

Groot onderhoud:

In 2016 was de ketel (bouwjaar 2002) versleten, tevens waren er verschillende grote onderhoudswerkzaamheden nodig.

– Dakpannen versleten (keramisch), regelmatig breuk

– Voegen aan de oostkant uitgevroren, hervoegen was nodig

Tegelijk was er een actie in de buurt om de huizen “energieneutraal” te maken. Tijdens deze actie besloten dat de versleten ketel, en de rest van de onderhoudswerkzaamheden in 1 keer uit te voeren. De ketel vervangen door een L/W Warmtepomp (Ecodan 7.5 Kw), instantheater voor warmwater comfort en een boiler van 200L. Later is er ook een 100L Buffervat bijgeplaatst (om het pendelen van de warmtepomp te voorkomen, het ging “net”). Direct de gasmeter laten vervangen. Kookplaat vervangen door een Inductieplaat (keuken bleef intact).

Deze installatie in 2016 geplaatst, in 2017 begonnen met het vervangen van de dakpannen door indak zonnepanelen (Solinso) die volledig integreren met de pannenlijn. Deze oplossing was net zo duur als een opdak oplossing waarbij de pannen vervangen werden. Dit werd een zuid-oost/noord-west installatie. Door de vormfactor van deze panelen kon meer dakoppervlak gebruikt worden. 8 Kw 3-fasen omvormer geplaatst. Deze omvormer garandeert meer “echt” eigen gebruik omdat er behoorlijk wat 3 fasen apparatuur loopt.

Verwarmingsinstallatie:

Overigens heeft de woning beneden alleen vloerverwarming in de serre (Hoog temperatuur) en radiatoren (ook in de rest van de woning). We hebben zone verwarming, waardoor we iedere ruimte een eigen temperatuur kunnen geven (Plugwise systeem). Daarnaast voor extreem koude en warme dagen een L/L warmtepomp (noem het Airco) bijgeplaatst, zodat we de kamer snel warm kunnen stoken als het buiten te hard vriest (bij temperaturen onder de –15 graden). Op dit moment houden we het stookwater nog op 45-50 graden. Als we verder willen komen zullen we beneden nog 2 dingen moeten doen:

– Radiator woonkamer vervangen door een J

– Verdeler vloerverwarming vervangen door een directe (LT) verdeler.

– Installatie stooklijn baseren op buitentemperatuur.

Of we dat nog gaan doen is nog de vraag.

Uitbreiding Zonnestroom installatie

In 2021 de zonnestroom installatie uitgebreid aan de zuid- oostkant met 5 extra panelen aangezien er te weinig micro optimizers aan de zuid-oost kant waren (te klein dakoppervlak). Door de extra panelen kon de installatie vollop gaan draaien (vanaf het begin liepen de optimizers s’ochtends tot 12 uur vast op hun max, wat verliezen veroorzaakte).

Wat levert dit op:

Al met al heeft deze operatie behoorlijk wat opgeleverd, van een oorspronkelijke 350 Euro per maand aan gas/water zijn we inmiddels terug naar (ongeveer) 120 Euro per maand, waarbij het vastrecht (3*40A) de grootste kostenpost is. De installatie is dus eerder een vorm van geld beleggen waarbij we de rente terugkrijgen. Terugverdientijd kijken we even niet naar. Voordeel dat we hebben is- Lage “running costs”

Voor mij vallen er 3 dingen op in deze energeitransitie: Er is gebruik gemaakt van een buurtgewijze aanpak, het geheel is in stappen uitgevoerd, er is een beduidende besparing in vaste energiekosten.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Duurzaam wonen XIII

 1. Rebbeltje zegt:

  Zo blijf je met een eigen huis bezig…fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bij mijn woning ziet het er naar uit dat mijn zonnepanelen dit kalenderjaar meer produceren dan dat wat ik verbruik in mijn woning. Voorlopig zal ik zelf dus niets meer aan passen. Ik geniet dan ook van mijn extra inkomsten, al leef ik ook mee met de mensen die zuchten onder de steeds hogere energielasten.

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Zo ver zijn wij nog niet met de verduurzaming. Maar muur- en vloerisolatie hebben ons samen zonnepalen en een eerste ir-paneel dit jaar toch al het e.e.a kunnen besparen. Om komende winter de gasrekening verder te kunnen drukken, denken we er aan om nog twee verplaatsbare ir-panelen aan te schaffen. Ben me daar nu wat op aan het oriënteren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  als je veel geld ter beschikking hebt is veel mogelijk

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Verhuurders worden steeds meer verplicht om woningen te verduurzamen. Daar is ook steeds meer geld voor beschikbaar.
   Huurders kunnen hun verhuurders daar op aanspreken.

   Zonnige groet,

   Like

 4. Sjoerd zegt:

  Ik ben voorlopig even klaar met alles… wil alleen nog van het gas af maar net een verbruik van 800 M3/jaar valt dat nog wel mee met een grote woning en drie etages..

  Geliked door 1 persoon

 5. meninggever zegt:

  Nu nog even het kostenplaatje er bij door de jaren heen, dat helpt ook om te zien of die gewenste transitie ook gratis was, want dat beeld wordt wel een beetje geschetst vaak….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn investering energietransitie: juli 2020 €8.000,-, gaat af subsidie €3.000,-
   Mijn investering september 2020 10 zonnepanelen €5.000,-, gaat af btw teruggave €1.000,-.

   Mijn huis heeft nu Energielabel A.
   Een makelaar/taxateur gaf aan dat mijn huis €50.000,- in waarde is gestegen.

   Positief saldo energierekening 01-07-2022 €164,-.

   Indertijd en nu nog had en heb ik andere niet financiële persoonlijke motieven voor mijn energietransitie.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.