Nederlands eten

In verschillende blogposts beschrijf ik mijn voorliefde voor lekker vegetarisch (buitenlands) eten. In de ze blogpost citeer ik van Eet!Verleden: “Een kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken”. Her en der wordt er gediscussieerd over wat en hoe te eten. Een stukje geschiedenis maakt duidelijk waar ons Nederlands eten vandaan komt.

Op het moment is er veel discussie over ons voedsel en de manier waarop we eten. Velen denken bij eten uit het verleden aan voorouders die uit een pure en eerlijke keuken aten met slechts seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten die bovendien met noeste handenarbeid verkregen werden. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Een beknopte reis door onze voedselgeschiedenis.

Eten en drinken in de Romeinse tijd & Middeleeuwen

Hoe verder terug in de tijd, des te idyllischer het beeld van puur en eerlijk verkregen voedsel. De meeste mensen in de oudheid en middeleeuwen waren sterk afhankelijk van producten uit het seizoen en de regio. Vooral op het platteland bestond de dagelijkse maaltijd uit eenvoudige doch voedzame kost, dat geproduceerd was op het ritme van de seizoenen. Het overschot werd geruild tegen andere producten of verkocht op markten in de stad.

Rondom steden lagen daarnaast landgoederen waar op grote schaal voor de stedelijke bevolking groenten, fruit, peulvruchten en granen verbouwd werden en vee werd gehouden. In de Romeinse tijd gebeurde dat met medewerking van slaven en in de middeleeuwen door horigen die verplicht waren het land van hun heer te bewerken. Niet alles werd lokaal geproduceerd. Er werden ook ingrediënten uit andere gebieden aangevoerd om de vele stedelijke monden te voeden.

De gewone man en de armere lagen van de bevolking hadden een eenvoudig voedingspatroon dat bestond uit voornamelijk granen en peulvruchten aangevuld met groenten, fruit en af en toe een stukje vlees of vis. Dit was geen keuze, maar noodzaak. We zien bij de relatief kleine groep rijken in de oudheid en middeleeuwen een heel ander beeld. Vaak werden kosten noch moeite gespaard om de meest exquise gerechten te kunnen serveren. Zo had menig Romeinse villa kweekvijvers voor een constante toevoer van exclusieve vissen als harder en lamprei en stond rijken in de middeleeuwen een grote variatie aan luxe voedingsmiddelen ter beschikking, die vaak vanuit verre oorden afkomstig waren, zoals specerijen en suiker. Wie het zich kon veroorloven nam het er dus goed van.

Een nieuwe tijd

De beschikbaarheid van een groot aantal voedselproducten veranderde door de ontdekkingsreizen vanuit Europa in de late vijftiende en vroege zestiende eeuw. De wereldhandel ontstaat. Producten uit Azië en Europa werden naar Amerika gebracht en andersom om te proberen ze daar te verbouwen. Dat werd in veel gevallen een groot succes en de welvaart steeg in Nederland, waar de VOC hoogtijdagen vierde en lange tijd de handel in specerijen domineerde. Deze welvaart kende echter ook een keerzijde: slavernij. Het waren de Europeanen die profiteerden, niet de inheemse bevolking. De uitwisseling van ingrediënten heeft de Nederlandse keuken voorgoed veranderd.

Industrialisatie

Vanaf 1800 veranderde de voedselproductie en daarmee onze voeding drastisch. Nieuwe technologische ontwikkelingen leidden tot een toename van transportmogelijkheden en nieuwe landbouw- en conserveringstechieken die de voedselproductie minder afhankelijk maakte van klimaat en natuur.

Voedsel kon op veel grotere schaal en zelfs buiten het seizoen geproduceerd worden. Producten kwamen niet meer alleen van eigen bodem, maar soms van honderden of zelfs duizenden kilometers ver dankzij de spoorwegen. Bovendien kon voedsel veel beter bewaard blijven door de introductie van inmaken in glas en blik. Deze ontwikkelingen maakten niet alleen dat voedsel goedkoper werd, maar ook makkelijker verkrijgbaar voor rijk én arm.

De keuken was in het grootste deel van onze geschiedenis voor de meeste mensen dus ‘puur’, seizoensgebonden en lokaal. Maar ‘eerlijk’ was het zeker niet. De gewone man at uit noodzaak op deze manier, niet uit idealisme. Wie het zich kon veroorloven at juist voedsel van ver, liefst van buiten het seizoen en maalde er niet om hoe ingrediënten verkregen werden. Voedselproblematiek is dus van alle tijden. We hebben heel veel problemen overwonnen, maar nieuwe uitdagingen kloppen op dit moment hard op onze deur.

Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en er is vandaag de dag een kentering gaande. Het is dan ook mooi om te zien dat oude kooktechnieken als conserveren en fermenteren – om eten te bewaren – weer helemaal terug van weggeweest zijn. Er is weer veel aandacht voor het eten van vergeten groenten, oude fruitrassen en zelfs bijna verloren gegane dierenrassen. Hier is weer markt voor en dat is een positieve ontwikkeling: je houdt ze in stand door ze op te eten. Ook wordt er meer en meer uit eigen regio en uit het seizoen gegeten, wat positieve effecten heeft op milieu en klimaat. En tenslotte worden we ons steeds meer bewust van onze enorme voedselverspilling en wordt er steeds meer actie ondernomen om dat tegen te gaan. Dat is een van de grootste verschillen tussen eten van toen en nu: in het verleden at je alles op, tot op de laatste kruimel. Je moest wel, want er was niets anders.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Nederlands eten

  1. staartje zegt:

    Mooi stuk geschiedenis. Met interesse gelezen.
    Het is aan ons om de verantwoorde en juiste keuzes te maken.
    Dankzij jouw blog staat seitan hier weer regelmatig op het menu.

    Geliked door 1 persoon

  2. careldem zegt:

    Vroeger beperkt zich vaak tot het eigen verleden, hooguit de overlevering van de ouders. Veranderingen zijn van alle tijden, ingegeven door noodzaak of mogelijkheden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Suskeblogt zegt:

    Velen hadden een moestuin en kweekten konijnen, kippen en soms een varken. Daar leefde men van. Nu is zoiets onvoorstelbaar geworden.

    Like

  4. Sjoerd zegt:

    Ik eet nog steeds alles op, dat heb ik van thuis meegekregen.

    Like

  5. Karel zegt:

    ha die Rob
    niets mis met Hollandse kost , ben dol op de stamppotten mmmm

    smakelijke groet

    Like

  6. Anuk zegt:

    Interessant leesvoer Rob! Mooi dat je dit hier deelt. Een beetje bewustwording kweken over het profiteren door de Europeanen (van de specerijenhandel) en de nog altijd bestaande ‘oneerlijkheid’ tussen rijk en arm qua voedingsmogelijkheden juich ik van harte toe. Het zal niet lang meer duren of we zijn terug in de tijd van ‘je moest wel, want er was niets anders’. Het is mooi dat er steeds meer mensen komen die zich beseffen dat vlees (blijven) eten en exotische vruchten en groenten van vliegtuigverweg hetzelfde is als je kinderen en kleinkinderen het ravijn in duwen. Willen we voor hen nog een beetje fijne wereld achterlaten, dan zullen WIJ ons (eet)gedrag moeten veranderen. Eten met een schoon geweten 🙂

    Like

  7. Mooie en knappe uiteenzetting van onze geschiedenis op dit vlak.

    Like

  8. bertjens zegt:

    Leest goed. Sympathiek ook, de herwaardering.
    Maar terug naar vroeger? Deels misschien? 🤔

    Like

  9. elsjeveth zegt:

    Interessant om te lezen Rob. Een volk van Aardappel eters en Kaaskoppen waren we zo te lezen zeker niet in de oudheid. Mijn bord eet ik nog steeds leeg, dat is de ´erfenis´ van mijn opvoeding. Ik zorg er wel voor dat de portie kleiner zijn en geen schrans hoeveel heden. Dat kan echt niet meer

    Like

  10. Spontanity zegt:

    Wat overblijft vriezen we hier in, indien mogelijk, anders eten we het de volgende dag nog een keer.
    Er wordt zelden iets weggegooid.
    Er zijn veranderingen op komst, maar weet niet op welke manier.
    Zoveel dingen zijn zo tegenstrijdig!
    Wat er in je vorige logje ook al staat, natuur opgeven om huizen te bouwen. Het klopt niet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.