Groenkeur en Kleurkeur

De gemeente Amsterdam is natuurlijk trots op haar groenkeur.nl en het aanvullende Kleurkeur. Amsterdam-ZuidOost heeft hier nog een hele lange weg te gaan. Met Groenkeur zegt de gemeente Amsterdam dat er alleen deskundige mensen in het groen werken. Bij de aanleg, het beheer en het onderhoud wordt rekening gehouden met natuur. Met Kleurkeur wordt daarbij nog eens extra aandacht gegeven aan de inheemse kruiden en de daarbij behorende bestuivers.

Al meer dan 2 jaar knokken de mensen van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost hiervoor. Zoals ook de bewoners van Kantershof al meer dan een jaar knokken voor een natuurlijk bermbeheer van de grasstroken langs de fietspaden in Kantershof. En heel langzaam dringt het besef door bij de verantwoordelijke ambtenaren. Pronken met een keurmerk geeft ook verantwoordelijkheden.

Zelf vind ik dat daar ook excuses bij horen. En compensatie voor alle schade die de afgelopen twee jaar is toegebracht aan het Voedselbos in de K-buurt en het Bloemenlint in Kantershof. Velen vinden mij oud en verzuurd. Daarom wil ik in deze blogpost ook een positieve mededeling plaatsen.

Afgelopen zaterdagmiddag is de jongste deelnemer van het Bloemenlint Kantershof gaan zaaien. Als ik mij niet vergis is deze jongedame 5 jaar. En telkens weer in weer en wind komt zij samen met haar moeder helpen om Kantershof schoner, mooier en bloemrijker te maken. Hulptroepen van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost hebben ook meegeholpen. Uit de Jordaan, Driemond en Venserpolder krijgt de werkgroep Kantershof telkens weer de nodige ondersteuning. Regen of zonneschijn gezamenlijk wordt er gewerkt aan een natuurlijke en bloeiende grasstrook door Kantershof.

Nu staan er nog paardenbloemen, weegbree, madelieven, robertskruid, duizendblad en biggekruid te bloeien. Met een oplettend oog is te zien dat de vlinders, bijen en andere bestuivers deze late bloemen ook in oktober nog goed weten te vinden.

Volgend jaar zal het bloemzaad deze kruiden met zo’n dertig andere inheemse bloemen aanvullen. Het insectenhotel staat al klaar voor de bestuivers. De werkgroep Bloemenlint Kantershof heeft hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar.

Misschien dat de ambtenaren samen met de groenaannemers een bord willen plaatsen met het groenkeur en kleurkeur van de Vlinderstichting ???

https://groenkeur.nl/ en https://www.vlinderstichting.nl/kleurkeur

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Groenkeur en Kleurkeur

 1. Karel zegt:

  mooie wilde bloemen zijn bijen en vlinders dol op
  hopelijk laten de ambtenaren alles staan , door hun maaibeleid er op aan te passen
  alleen daarom vind ik dat ze dat groenkeur niet verdienen 😦

  hoopvolle groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ambtelijke molens malen langzaam.Maar ze malen erg fijn.

  Groene groet,

  Geliked door 1 persoon

 3. KnutzEls zegt:

  Hoop voor de toekomst

  Geliked door 1 persoon

 4. staartje zegt:

  Het is fijn dat er een verandering aan de gang is. Aandacht ipv gemak.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wildcard zegt:

  “Met Groenkeur zegt de gemeente Amsterdam dat er alleen deskundige mensen in het groen werken. Bij de aanleg, het beheer en het onderhoud wordt rekening gehouden met natuur.”

  Het is een héél mooi streven hé, maar ik moet daar altijd mee lachen, wat eigenlijk op zich triestig is natuurlijk want straks gaat ge een Universitair of op z’n minst Tuin/Landschap Architect moeten zijn, om onkruid te mogen uittrekken voor de Groendienst van de Gemeente… En dan natuurlijk steen en been klagen dat ze geen mensen vinden die om den duur het beroep nog willen doen…

  Geliked door 2 people

 6. Morgaine zegt:

  Leuk dat ze al op zo’n jonge leeftijd mee helpt en zaait, bloemen zijn ook mooi.

  X

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Misschien wordt het nog wat, ooit. Maar dit oogt sympathiek.

  Geliked door 1 persoon

 8. bvision zegt:

  Als het besef er uiteindelijk komt is nog niets verloren, maar hebben jullie alles gewonnen… En de (levende) natuur ook.

  Geliked door 1 persoon

 9. terrebel zegt:

  Prachtig, dat soort initiatieven. Jammer dat de uitvoering wel eens wat te wensen overlaat. Maar toch geeft het hoop.

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  De kinderen zijn de toekomst…en jong geleerd is oud gedaan
  Fijne week

  Geliked door 1 persoon

 11. Willem zegt:

  Had nog nooit van grioenkeur of kleurkeur gehoord, maar zie dat het streven nobel is. De erkenning wil voorshands alleen maar zeggen dat de gemeente de paierwinkel op orde heeft, en geloof me, ISO 9001 vereist een papierwinkel waar je U (met hoofdletter) tegen zegt. Het energievretende proces erna om de consequenties van het keur tussen de oren te krijgen bij de ‘werkers in het veld’ is ook een proces dat een lange adem vereist.
  Veel sterkte met de implementatie ervan.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Klopt er wordt steeds meer papierwerk gevraagd.
   Terwijl het eigenlijk ergens anders om draait.

   Dank voor jouw reactie.

   Optimistische groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Wat ik ook uit ervaring weet is dat, als het eenmaal tussen de oren zit, de werkzaamheden weer gaan als vanouds wat tempo aangaat. Het kost gewoon veel tijd om een oude werkwijze te doorbreken en de nieuwe orde erin te krijgen. Houd dus hoop.

    Geliked door 1 persoon

 12. Jammer dat je afbeelding onderaan niet leesbaar is.

  Like

 13. elsjeveth zegt:

  Hoe dan ook ik zie met plezier de veranderende bermen en grasvelden ook hier in Zoetermeer

  Geliked door 1 persoon

 14. Pingback: Blog over groene keurmerken - 1104 en zo

 15. Karel zegt:

  ja Rob , respect voor andermans tuinen , ook die van Nederland is soms ver te zoeken 😦

  inderdaad , de regels naleven , en dat betekent voor mij dus weer hier in de omgeving blijven , het OV is nu voor mij niet bedoeld 😦

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Maaike zegt:

  En ze doet het graag! Het is dochter die moeder meesleept ipv andersom. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Veel maaiers zien al die bloemetjes als onkruid. Als ik zie hoe men hier vanuit de gemeente maait, maar ook veegt met allerlei mobiele machinerie dan weet ik genoeg. Al bellend en met een stel oorbeschermers op doet men het werk. En nam onlangs en-passant ook wat plantjes mee die wij aan de buitenkant van de tuin neer hadden gezet om de boel wat op te groenen. Daartoe moet toch iemand ov er de stoep hebben gereden met zijn schoonmaakmachine en dat bleek ook wel uit de sporen…Nou zo maait men dus ook…..daaaagggg groen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.