Afrika

Geschreven door Frank Landman op LinkedIn

Waarom houden we Afrika steeds klein, terwijl het op vele manieren groot is?

Vanuit Botswana, Namibië en Zimbabwe heeft de mensheid zich over de wereld verspreid. De Afrikaanse cultuur is een van de oudste die we kennen.

Europeanen vertellen echter graag dat de ontwikkeling in Afrika startte met de kolonisatie rond 1880. Echter toen de Europeanen naar Afrika trokken ontmoetten ze geen analfabeten. Ze ontmoetten opgeleide koningen en koninginnen die wisten hoe ze moesten lezen en schrijven en hoe ze hun volk moesten regeren. Ze ontmoetten wetenschappers, architecten, kunstenaars, artsen, ingenieurs die piramiden bouwden en een goed bestuurssysteem hadden. Ze leerden van de Afrikanen hoe ze een bad moesten nemen en leerden over moraliteit

Een poosje daarvoor in 1569 creëerde cartograaf, Gerardus Mercator, een revolutionaire nieuwe kaart op basis van een cilindrische projectie. De kaart was zeer geschikt voor nautische navigatie. Voor veel mensen is het beeld van de aarde sterk beïnvloed door deze Mercator-projectie, dat uiteindelijk ’s werelds meest erkende kaart werd en gebruikt door de kolonisten
 
Het is lastig een bol naar 2-D om te zetten. De kaartprojectie geeft daardoor een verwrongen beeld van de ware grootte van landen, vooral ten opzichte van het Afrikaanse continent. Canada en Rusland b.v. staan 5 keer groter afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Ook Noord-Amerika en Europa zijn opgeblazen.
 
Onbewust wordt de positie van Afrika hierin klein gehouden.

Afrika heeft vele bijzondere cultuurvormen die wijsheden in zich hebben waar jongere culturen van kunnen leren. Uit het Kinyarwanda b.v. komt het woord “Ubumuntu”, dat “menselijk zijn” betekent. Echt om anderen geven, vrijgevig en vriendelijk zijn, empathie tonen, meeleven met de benarde toestand van anderen, en de menselijkheid van anderen erkennen. Of Lekgotla uit Botswana, dat is een openbare vergadering, gemeenschapsraad of traditionele rechtbank van een dorp. Het wordt geleid door het dorpshoofd. De besluiten worden altijd bij consensus genomen. In Zuid-Afrika is er de filosofie op humaniteit Ubuntu (ik ben omdat wij zijn). De groep voor het individu en het individu voor de groep

Al deze opvattingen over samenleven weerspiegelen ook hoe mensen in Afrika omgaan met de natuur. Dit leidt dan ook tot de laagste footprint van alle continenten. Maar ook hier wordt Afrika klein gehouden door de bevolkingsgroei in Afrika onterecht te benoemen als oorzaak van de toename van CO2 wereldwijd

Het is schrijnend te zien hoe het Westen de economische positie van Afrika klein probeert te houden, ondanks de enorme rijkdommen die er in de grond zitten. Afrika vindt daardoor haar bloei van voor de kolonisatie maar moeilijk terug

Het door de eeuwen heen klein houden, soms letterlijk, van Afrika doet geen recht aan de waarde van het continent en haar mensen.

Wanneer gaan we het omdraaien en zien we Afrika eindelijk op ware grootte?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Geen categorie, Onderwijs, Politiek. Bookmark de permalink .

17 reacties op Afrika

 1. Jan Bon zegt:

  Moeilijk te beantwoorden… ons perspectief t.o. de inmiddels “eigen” autocraten die de grote waarden verkopen aan de hoogste bieder i.pv. de waarden zelf te gebruiken met de bevolking…hoop dat dat binnenkort zal gebeuren!

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  en niet te vergeten , de z.g. zendelingen 😦

  Like

 3. Matroos Beek zegt:

  Afrikanen doen hun best om hun bestaan te verbeteren, maar de regeringen… Ze stelen en roven van hun eigen mensen. Zij houden zelf hun bevolking klein.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De invloed van Westerse regeringen en bedrijven is nog overheersend. Corruptie ie iets waar bijvoorbeeld Shell in Nigeria geld mee verdient. De Biafraanse Oorlog herinner ik mij nog goed. En de vervuiling in Nigeria sijpelt soms het Nederlandse Nieuws binnen.

   Onze democratie met stemmen wijkt af van de werkwijze in de kleinere Afrikaanse gemeenschappen.
   Ik mooie contacten gehad binnen de Ghanese gemeenschap van Amsterdam. Vaak universitair geschoolden, maar hier afhankelijk van laag betaald en ongeschoold werk.

   Nu zijn de jongere generaties zelfredzaam binnen Nederland.
   Alleen als met zovelen blijven zij in Europa en brengen zij hun kennis en vaardigheden niet naar Afrika.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Dat is een goede vraag. maar daar komt eveneens de vraag in me op of ze dat wel willen. Ik heb het idee dat men bewust alles onder Afrika wil houden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ooit waren we op reis in Senegal, en stapten met onze gids een klasje binnen. Op het bord had de ‘meester’ een landkaart getekend waar Frankrijk en België op afgebeeld waren. Waarschijnlijk had onze gids hem op voorhand op de hoogte gesteld van onze komst. Het grappige was dat België ongeveer even groot was als Frankrijk. Grappig om te zien…

  Geliked door 1 persoon

 6. Herman zegt:

  Als ik naar de toekomst kijk, dan worden Afrika en Zuid-Oost Azië de nieuwe sterke gebieden van de wereld. Dat alles op basis van demografische ontwikkelingen. Veel landen in die gebieden hebben een hele jonge bevolking die zich snel ontwikkelt en de toekomst heeft. In tegenstelling tot de VS en West-Europa die snel vergrijzen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De Chinese invloed in Afrika bekijk ik met angst en beven.
   De liniaal getrokken landsgrenzen en de op de Europese onderhandelingstafel bedachte grenzen in Afrika zullen ook nog heel lang een bron van onvrede en interne strijd geven.

   Stille groet,

   Like

 7. Mark zegt:

  Prachtig Rob. Dan vind je dit beslist interessant: https://www.thetruesize.com
  Hier kan je de cilindrische projectie ongedaan maken en zien dat bijvoorbeeld de VS twee keer passen in Afrika…

  Like

 8. Bertie zegt:

  Hier en daar schort er iets aan het idee van ‘ontwikkeld Afrika’.

  Geliked door 1 persoon

 9. Koen zegt:

  Zoals je wel zult begrijpen heb ik dit met veel interesse gelezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.